Hlavní obsah

Ligové trápení mistrovské Sparty

Andrej PoliakSport.cz

Fotbalový klub Sparta Praha, obhájce mistrovského titulu, zažívá podle statistik nejhorší začátek ligy za poslední čtyři sezóny. Po šesti kolech nového ročníku si Sparta připsala tři výhry, jednu remízu a dvě prohry. Přitom v úvodních šesti kolech v předchozích třech sezónách žádnému soupeři nepodlehla.

Foto: Sparta.cz

Karel Poborský

Článek

"Domácím se podařilo dát z minima šancí dva góly, my jsme své příležitosti neproměnili," pojmenoval hlavní důvody posledního neúspěchu na hřišti Slovácka trenér Sparty Jaroslav Hřebík. Letenský klub prohrál 0:2. Potřetí za sebou.

Slovácko mělo z mistra patřičný respekt. "Je to špičkový tým, který před začátkem sezóny posílil nejvíc ze všech družstev. Kvalita hráčů je nesporná, chybí jen větší součinnost, ale ta se časem určitě dostaví," říkal před zápasem asistent Slovácka Luděk Zajac. Sparta toho však nevyužila a dala soupeřům zejména ve druhém poločase nebývalý prostor. Neuspokojivá hra Sparty zalarmovala fanoušky hostujícího týmu, kteří hromovým sborem opět buráceli "Hřebík, ven!"

Vítězný začátek

Sparta do letošního ročníku vstoupila vítězně. Jako hostující celek přehrála fotbalisty Plzně v první kole a jako domácí i Most ve druhém stejným poměrem 2:1.

"Po pauze nám trochu chyběla agresivita, ale myslím, že jsme vyhráli zaslouženě," liboval po utkání v Plzni Hřebík. "Potvrdilo se, že žádný zápas není jednoduchý, v první půli jsme to zvládli dobře, ve druhé trochu chyběla herní agresivita. Přesto jsme to dovedli do vítězného konce. Myslím, že zaslouženě," hodnotil Hřebík pro změnu výhru nad Mostem. Jeho svěřenci se vyhnuli trápení známému z konce jara. Poprvé od dubna zvítězili na hřišti soupeře.

Ledová sprcha v Liberci

Po dvou úspěšných kolech se Sparta vrátila na zem v Liberci. Nestačila na tamní výběr a prohrála 0:2. První porážka v ročníku. Zaplněný liberecký fotbalový stadión vítal své fotbalisty vestoje. Z tribun dunělo: "Mistři!" a "Hoši děkujem!" Na jedné z nich hlásal transparent: "Tuhle výhru jsme čekali."

Domácí Slovan mistry z Letné vyškolil z fotbalové moderny a ukázal sparťanům, jak se hraje srdcem. Přitom mu v létě odešlo šest opor, z toho čtyři do Sparty. "Hráčům chybí agresivita. Nechtěl bych, aby se příčiny prohry hledaly tam, kde nejsou," uvedl po zápase Hřebík.

Na skandování Hřebík, ven! už si trenér zvykl

Ztráta bodů na vlastním hřišti by se neměla stávat. Navíc když tým jako Sparta přivítá poslední tým tabulky Brno. Média výkon letenského klubu hodnotila slovy jako hrůzostrašný. Už tehdy žádali fanoušci hlavu neoblíbeného trenéra Jaroslava Hřebíka. Ten jen přiznal, že hromové skandování: "Hřebík ven!" není příjemné, ale už si od jara zvykl.

V pátém kole vcelku v klidu Sparta porazila Jihlavu 2:0. Diskusím většinou více než hra samotná dominoval Karel Poborský na lavičce náhradníků. Do hry zasáhl až v 55. minutě. V sobotu proti Slovácku byl naopak v 68. minutě vystřídán.

Prvních šest kol napříč ročníky

Neporažena prošla šesti koly Sparta v ročníku 2002/03. O rok později se letenským už tak nedařilo, získali jen dvě vítězství, čtyři remízy, ale nikdo je neporazil. Loňská sezóna byla jedna z těch nejlepších pět vítězství a jeden nerozhodný výsledek. Letošní výkony přinejmenším zarazí.

Prvních šest kol
Ročníkvýherremízproher
2002/03600
2003/04240
2004/05510
2005/06312
Zdroj: Sport.cz

Vývoj postavení Sparty v tabulkách

V ligovém ročníku 2002/03 zahájil letenský klub soutěž na třetím místě. Od druhého kola se však usídlil na první příčce a s výjimkou sestupu na stříbrnou příčku v 18. kole vydržel v čele až do konce ročníku.

Ročník 2003/04 byl pro Spartu v úvodu hodně divoký. Po remíze 1:1 v Teplicích, zahajovala na devátém místě s následným postupem za domácí výhru 4:0 nad Opavou ve druhém kole na čtvrtou příčku. Bezbranková remíza s Příbramí ve třetím kole znamenala pád na osmou pozici. V následujících dvou kolech si letenští fotbalisté polepšili na páté místo. V šestém kole Spartě patřila šestá pozice.

Suverénní. Taková byla Sparta v loňském ročníku. Znovu remíza 1:1 tentokrát se Slováckem na Letné znamenalo zahájení na sedmém místě tabulky. Pak ale přišla série výher a od čtvrtého kola si až do konce ligy Sparta zabrala první místo.

Podzimní část nového ročníku první ligy Sparta zahájila na druhém místě. Ve 3. a 4. kole byla již na šesté příčce. V průběhu nedohraného šestého kola ji zatím patří místo čtvrté.

Reklama

Související témata: