Hlavní obsah

Cítil jsem dluh, který jsem musel splatit, vysvětloval Skalák své galapředstavení proti Jihočechům

Mladá Boleslav

Byl to jeho zápas, o tom nemohlo být sporu. Dva góly totiž m ladoboleslavský Jiří Skalák dal, na třetí nahrál, takže probudil svůj tým z jarní letargie a po předchozích zaváháních s Hradcem Králové a Příbramí zařídil první jarní výhru. „My si ale vůbec nepřipouštěli, že bychom České Budějovice neporazili. Nepředstavitelné, že bychom měli z prvních tří zápasů jen dva body,“ tvrdil dvaadvacetiletý fotbalista, že žádné černé myšlenky nikoho ani nenapadly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladoboleslavský záložník Jiří Skalák.

Článek

Neuběhlo ještě ani sedmdesát vteřin a Mladá Boleslav už nad Jihočechy vedla. Zásluhou Skaláka, který doslova donutil spoluhráče Wágnera, aby skóroval.

„Ale pak jsme si zápas naprosto zbytečně zkomplikovali. Vedli jsme, měli i další příležitost, jenže soupeři jedna jediná střela na naši bránu stačila, aby vyrovnal. V tu chvíli začala samozřejmě psychika pracovat," připustil Skalák, že o přestávce byla v domácí kabině bouřka.

„Bylo tam ovšem také plno odhodlání. Opravdu jsme se nepřipustili, že bychom nad Českými Budějovicemi nevyhráli. Vždyť celý zápas byl vlastně o dobývání jejich branky, takže jsme věřili, že některou z přemíry šancí prostě proměníme."

K exekuci trestňáku nikoho nepustil

Nakonec musel obrat skóre zařídit Skalák sám. Parádní střelou z trestného kopu, po níž sice brankář Křížek skákal, ale na míč nedosáhl.

„Jakmile rozhodčí odpískal faul, šel jsem si okamžitě pro balón, protože jsem si hodně věřil. Z podobného místa jsem dával branku v nedávném přípravném zápase," tvrdil, že byl přesvědčen o tom, že se stane úspěšným exekutorem.

Skutečně se jím stal. A co víc - osm minut poté se doslova obtočil kolem zkušeného stopera Jihočechů Lengyela a další trefou mladoboleslavskou výhru potvrdil.

Dva góly ještě nikdy nedal

„Dva góly v ligovém zápase jsem ještě nikdy nedal, takže to byl asi opravdu můj nejlepší zápas v mladoboleslavském dresu. Ale já ty branky vlastně mužstvu dlužil, takže jsem jen splatil dluh, který jsem měl. V předchozím střetnutí v Příbrami jsem šel třeba hned ve třetí minutě sám na brankáře, ale šanci jsem neproměnil a my nakonec prohráli," nedělal Skalák ze svého excelentního představení zase až takovou vědu.

„Pravdou ale je, že jsem se od samého začátku cítil dobře. Navíc jsem se i dobře pohyboval a i má střelecká produktivita se zlepšila. Podstatné ale bylo, že se v druhém poločase zlepšila hra celého našeho mužstva. Hráli jsme o všechno, protože případná dělba bodů by pro nás nic neřešila."

Pro Mladou Boleslav šlo o hodně důležitou výhru, neboť po dvou jarních zaváháních už málem přišla o bodový náskok před největšími soupeři a její čtvrtá příčka garantující účast v evropských pohárech byla v ohrožení.

„Teď se můžeme od vítězství odrazit a navázat na loňský podzim. To jsme měli po prvních třech kolech na kontě také jen čtyři body a nakonec jsme podzim  končili na čtvrtém místě s šestadvaceti body. Už v příštím kole na Slavii k tomu budeme mít příležitost," nechal se slyšet nejlepší hráč mladoboleslavského celku Jiří Skalák.

Reklama

Související témata: