Hlavní obsah

Je pro mě těžké, že končím brzo. Škoda, že vedení nemělo trpělivost, řekl odvolaný Kotrba

Liberec/Praha

Po třech letech se Jiří Kotrba vrátil k trénování, jeho návrat však trval hodně krátce: tři zápasy, tedy necelé tři měsíce. Vaz mu s kolegou Josefem Csaplárem zlomily tři porážky, v pondělí dopoledne je vedení Slovanu Liberec, předposledního týmu Synot ligy, odvolalo. „Je to pro mě těžké, že končím takhle brzo. Je velká škoda, že s námi vedení nemělo větší trpělivost, tým šel výkonnostně nahoru," říká Kotrba v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenéři Liberce Jiří Kotrba, za ním jeho kolega Josef Csaplár. Oba dostali v pondělí padáka.

Článek

Měl jste indicie, že po sobotní porážce s Teplicemi skončíte?

To nemůžu říct. Trenér musí být připravený na všechno, zvlášť když nevyhráváte. V tuto chvíli zasáhl bodový diktát, což straší každého trenéra. Když nejsou body, hledá se řešení. Jen mě to mrzí, protože spousta kluků ze základní sestavy, kteří předtím delší čas nehráli - Bakoš, Breznaník, Brabec, Sackey, Pavelka, Ďubek, šla herně i mentálně nahoru.

Jenže rozhodují body.

Přesně tak. Potřebovali jsme aspoň jedno utkání vyhrát, abychom měli právě na tyto věci čas. Teď čekají Slovan duely v Ostravě a v Plzni, potom je čtrnáctidenní přestávka. Věřím, že následující měsíc právě těmto klukům moc pomůže.

O to víc vás odvolání mrzí?

Nejde o to, jestli ovoce sklidí Kotrba, Csaplár nebo nový trenér. Tady jde o Slovan Liberec. Za prvé, je tu dobrý tým, a za druhé je tady trošku problém se soudržností.

Narážíte na množství cizinců?

Soudržnost vzhledem k hráčům jistých skupin je těžké dávat dohromady, zvlášť když tito nejsou členy základní jedenáctky. Celkově je však v Liberci dobré mužstvo, potřebuje jen čas. Upřímně, Slavii jsme na koně dostali sami, to samé s Duklou. Buď jsme dostali gól blbec, viz vlastní na Dukle, nebo zase nádherný, viz teď s Teplicemi, kdy Vachoušek trefil šibenici. Proti tomu je těžká obrana.

Naopak vy jste nebyli schopní trefit prázdnou branku...

To k tomu tlaku bohužel patří, tak to je. Nechci brečet, víme, kde nás tlačila bota, že jsme měli spoustu centrů do šestnáctky, nebyli jsme tam důrazní. Ale věřím, že jak budou stoupat výkony Bakoše, Pavelky, Breznaníka, půjde výkon nahoru i celého týmu. O tom jsem přesvědčený, jen mě mrzí, že u toho nebudu.

V kuloárech se vedou debaty, že nefungovala spolupráce mezi vámi a Josefem Csaplárem. Co vy na to?

Že je to hloupost! Lidi z realizačního týmu jsou ve Slovanu fantastičtí, i proto mě odchod hrozně mrzí. S Pepikem byla spolupráce výborná.

Bylo pro vás toto angažmá jedno z nejvíc psychicky náročných?

Po těch letech, co jsem u fotbalu, se s tím umím vyrovnat, nemám v tom problém. Nicméně je to pro mě těžké, že když jsem se vrátil po třech letech k trénování, že po třech měsících jdu pryč. Je velká škoda, že s námi nemělo vedení víc trpělivosti.

Vyčítáte to managementu?

Nevyčítám. Považuju to za hroznou škodu, protože jsme hodně trénovali, hodně jsme se všemu věnovali. Dal jsem Pepikovi (Csaplárovi) velkou příležitost, aby ho práce bavila, ale věděl jsem proč. Je Liberečák, je to velice kvalitní člověk, ovládá angličtinu, tudíž jsem pro komunikaci se zahraničními hráči nepotřeboval prostředníka. Vždycky jsme se na všem domluvili předem, takže jestli záležitosti prezentoval mužstvu Kotrba nebo Csaplár, v mých očích to bylo zanedbatelné.

Říkáte, že výkonnost týmu půjde nahoru. O záchranu se tedy nebojíte?

Bojím. Musí se udělat body. Když je neděláte, sebevědomí hráčů klesá. A výkonnost v důsledku toho rozhodně nestoupne. Věřím však, že to Slovan zvládne.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články