Hlavní obsah

Lafata před duelem v Jablonci: Na penaltu bych šel, jen kdybych byl sám

Praha

Nelehká úloha čeká třiatřicetiletého kapitána Sparty Davida Lafatu dnes večer v Jablonci, kde strávil krásnou část kariéry. Svůj tým povede do jednoho z klíčových duelů v boji o titul s hodně improvizovanou obranou, v níž chybějí tradiční opory - zraněný Pavel Kadeřábek a vykartovaní Jakub Brabec s Costou. „Přesto tady chci vyhrát,“ pravil odhodlaně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata po neproměněné penaltě.

Článek

Jablonec má velmi silnou ofenzívu, jež se navíc týden chystala na obranu, která nebude nejjistější. „Komplikace to je v každém případě, i kdybychom hráli proti Hradci, čímž nechci Východočechy nijak snižovat. Samozřejmě v Jablonci to budeme mít ještě těžší. Sparta má ale dost široký a kvalitní kádr na to, aby se s tím vypořádala. Věřím, že kluci, kteří nastoupí, využijí šanci a dokáží, proč jsou ve Spartě,“ přeje si Lafata.

O složení trojice kolem dirigenta obrany Maria Holka nechce spekulovat. Nejčastěji se však mluví o trojici Lukáš Mareček, Radoslav Kováč, Jakub Podaný. „Takže sestavu už jste nám udělal," pravil na předloženou „nabídku.“ A vážně dodal: „Je to jedna z variant, ale my jsme zkoušeli v průběhu týdne i jiné, které pochopitelně říkat nebudu. Konečné slovo bude mít trenér Lavička. Jistě vybere ty nejlepší hráče.“ Údajně by na pravou stranu obrany přicházel v úvahu i útočně naladěný Tiémokó Konaté.

Byl rád, že slavné nůžky přežil

Na podzim dal Jablonci nůžkami krásný gól. Sám říká, že svůj nejhezčí v kariéře, ale zopakovat něco takového, to se prý už nikdy nemusí povést.  „Nepředpokládám, že bych hned tak něco takového zopakoval. Na tak parádní gól jsem čekal skoro deset let a byl jsem rád, že jsem ho přežil. Vzhledem k tomu, že to byl hodně akrobatický zákrok a já už také nejsem nejmladší, jsem rád, že jsem si nic neudělal a přežil to ve zdraví. Ale něčemu takovému bych se určitě nebránil,“ pravil Lafat s úsměvem. „Není podstatné, jestli dám gól já. Už se za nimi nehoním jako dřív. Podstatné je, abychom vyhráli,“ dodal.

Každý zápas už je klíčový

Souboj třetího týmu s druhým je šlágrem nejen 20. kola Synot ligy, ale i celého jara. Lafata ale tento zápas nenadřazuje nad jiné. „Pro nás je každé utkání jara klíčové. Jakákoliv bodová ztráta je strašně znát a je úplně jedno, jestli přijdete o body s Jabloncem, v Ostravě nebo v Hradci. Samozřejmě, dnes to bude souboj třetího s druhým, tedy dvou kandidátů na titul, jako ve 27. kole doma s Plzní. Tyto duely mají pro fanouška větší náboj. Ani vítěz utkání v Jablonci ale nebude mít nic jistého, musí uspět i ve zbývajících zápasech a těch je ještě hodně,“ vypočítal.

Před pokutovým kopem proti Dukle fanoušci skandovali jeho jméno. Proměnil ji ale Bořek Dočkal. Lafata v nadsázce zaspekuloval, za jakých okolností by šel po nezdarech proti Slavii a Ostravě znovu na penaltu... „Jedině kdyby z hráčů, kteří by byli na hřišti, nikdo nechtěl jít a byl bych tam na to sám. To snad nenastane. Máme dobré exekutory, nejen Bořka. Ale výzva fanoušků v utkání s Duklou, abych na ni šel, mě potěšila i pobavila. Věří mi,“ konstatoval.

Z neproměněných penalt rozhodně žádný komplex nemá. V noci spí dobře. „Mrzelo mě to a mrzí, ale že bych nespal, to ne. To se stane, Pavlenka prokázal reflex a měl štěstí, když ho míč trefil do nohy. U mne to bylo opačně. Už mám něco za sebou, netrápím se tím. Ničemu to nepomůže,“ pravil bez emocí Lafata.

Pískotu se nebojí

Na hru Jablonce se Sparta svědomitě připravovala celý týden. Především na jeho ofenzívu. „Nepustit je za půlku, to by byla paráda, ale nepředpokládám, že by se zápas takhle odehrál. Jablonec cítí šanci a bude ji chtít využít i vzhledem k naší situaci s obránci. My ale nepojedeme do Jablonce jen bránit, to by byla sebevražda. Myslím si, že k vidění bude oboustranně ofenzívní fotbal,“ nabídl svoji vizi průběhu zápasu.

V Jablonci jste strávil velkou část svojí kariéry, ale přehnanou nostalgii už necítí. „Jsem rád, že ten první zápas tam už mám za sebou. Teď to bude přeci jenom jiné. Vzpomínky mám krásné, tyhle zápasy pro mne nejsou jednoduché, ale chci tam samozřejmě vyhrát,“ zopakoval svoje přání pro sobotní večer.

Fanoušci mnohdy přestupy neodpouští a dovedou být vůči bývalým hráčům hodně nepřátelští. Z toho prý Lafata strach nemá. „Ani ne. Chápu, že mi někteří fanoušci mají za zlé, že jsem odešel. Pochopil bych proto i nějaký pískot. Já ale mám Jablonec i jeho fanoušky stále rád,“ vzkázal do Jablonce kapitán Sparty.

Reklama