Hlavní obsah

Plzeň nasměroval k výhře dvěma góly z penalt Kolář, Hradec už není poslední

Praha
Aktualizováno

Po dramatickém zápase využili fotbalisté Viktorie Plzeň sobotní remízy mezi Jabloncem a Spartou (0:0) a v utkání 20. kola Synot ligy zdolali domácí Duklu 3:2. Dvěma brankami z penalt se o to přičinil zejména Kolář. Plzeň má na čele tabulky dvoubodový náskok na druhou Spartu a zápas k dobru. Ve druhém nedělním utkání zvítězil Hradec Králové nad Bohemians 1905 1:0 a opustil poslední příčku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Daniel Kolář proměňuje penaltu proti Dukle.

Článek
Fotogalerie

Plzeň začala na Julisce aktivně. Petrželův volej skončil jen těsně mimo, Mahmutovičovu střela z malého vápna zastavila až tyč. Na druhé straně mohl otevřít skóre stoper Štětina, jeho pokus ale skončil vysoko nad. Největší šanci dosavadního průběhu měl po půlhodině Přikryl, jehož vyslal do úniku Berger. Brankář Viktorie Kozáčik ale jeho šanci zlikvidoval.

Ofenzivní fotbal pokračoval. Rada chtěl další útok Plzně překazit vyběhnutím, při boxování míče na hranici vápna sestřelil ve vzduchu Mahmutoviče a sudí Jílek zapískal nedovolený zákrok. Standardní situaci ale vytáhl za vápno, přestože Rada útočníka hostů sestřelil uvnitř pokutového území. Z prvního gólu se nakonec radovali domácí. Čajič si poradil s Limberským, zpětnou přihrávkou nadšel Hanouska, který zavěsil pod břevno.

Plzeň ve druhé půli vývoj otočila

Plzeň srovnala s domácím celkem krok na začátku druhého poločasu. Akce připomínala úvodní branku zápasu. Kolář našel přihrávkou Kovaříka, který placírkou zařídil srovnání. Plzeň se penalty přece jen dočkala. A ne jedné. Přikryl nejdříve zfauloval Rajtorala a Kolář střelou k levé tyči poslal hosty poprvé v utkání do vedení.

Radost Viktorie z vedení ale měla jepičí život, Dukle se totiž podařila rychlá odpověď. Centr Bergra zády tečoval Limberský a balón se vzápětí zatřepotal v síti. Rozhodnutí přišlo v samotném závěru utkání. Za ruku Karavajeva ve vápně totiž rozhodčí Jílek nařídil druhý pokutový kop pro Plzeň. K penaltě se znovu postavil Kolář, a přestože Rada jeho pokus téměř zlikvidoval, míč skončil v síti.

Plzeň má na čele tabulky dvoubodový náskok před druhou Spartou. K dispozici má ještě středeční dohrávku se Slavií.

Hradec poskočil mimo sestupové příčky

Klokani měli obrovskou příležitost dostat se v Hradci do vedení po půlhodině hry. Jarolíma ve vápně fauloval Rolko a sudí Kocourek nařídil pokutový kop. Míč si k exekuci vzal kapitán Jindřišek, ale bránu přestřelil. O výsledku rozhodla akce domácích z 64. minuty. Štípek odcentroval z pravé strany a Vaněček uvnitř pokutového území se nemýlil.

Hradec využil toho, že Liberec v sobotním utkání pouze remizoval v Ostravě 3:3 a poprvé od 10. kola opustil poslední příčku. Po zisku tří bodů dokonce poskočil na 14. nesestupové místo. Na dno padl liberecký Slovan, předposlední jsou České Budějovice.

Fotbalová Synot liga, 20. kolo:
Dukla - Plzeň 2:3
Branka: 41. Marek Hanousek, 74. Berger - 51. Kovařík, 72. Kolář z pen., 89. Kolář z pen.
Hradec Králové - Bohemians 1:0
Branka: 64. Vaněček.

Reklama

Související témata: