Hlavní obsah

Riziko přináší komplikace. Ale od pozměněného herního projevu neustoupíme, tvrdí plzeňský kouč Koubek

Praha

Podruhé v průběhu jara si plzeňští fotbalisté zápas na hřišti soupeře zkomplikovali, i podruhé však nakonec dovedli zápas k vítěznému konci. „Spíše by se slušelo poznamenat, že jsme výhru doslova urvali,“ připomínal trenér Viktorie Miroslav Koubek po tříbodovém importu z pražské Julisky. Tam jeho tým udolal Duklu 3:2 až díky dvěma pokutovým kopům, přičemž ten druhý, jehož úspěšné exekuce se opětovně ujal Kolář, přišel až v poslední minutě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Článek
Fotogalerie

Dvě penalty, z nichž se nakonec zrodilo vaše vítězství nad Duklou, vyvolaly hodně debat a polemik. Máte pocit, že je sudí Jílek nařídil skutečně správně?

Těžko mohu sloužit, protože jsem byl od inkriminovaných situací daleko. Jsem tudíž odkázaný na hráče, kteří tvrdili, že penaltových zákroků přineslo utkání mnohem víc. Samo sebou že si jejich tvrzení dělím dvěma, ale takovému Danu Kolářovi věřím. To je velký charakter, a když tvrdil, že už po zákroku na něho měla přijít penalta, nemám důvod o pravdivosti jeho slov pochybovat.

I proto jste z lavičky nic nenamítal, když se Kolář ujal v poslední minutě podruhé v průběhu zápasu exekuce pokutového kopu? To přece nebývá zase až také běžné...

Běžné to sice není, ale jemu se daří a hraje velice dobře, což souvisí s jeho narůstajícím sebevědomím.

Nakonec zápas skutečně rozhodl, takže jste si musel hodně oddechnout, když výhra v poslední minutě přece jen přišla...

Nerodila se lehce, protože se nám nedařilo uhlídat brejky a standardní situace Dukly, byť jsme věděli, jak nebezpečná z nich dovede být. Proto jsme si utkání zkomplikovali.

A na jaře nikoli poprvé, protože i v Hradci Králové jste si prožili muka, než jste na podobné vítězství 3:2 dosáhli.

Dopouštíme se chyb v defenzívě, takže inkasujeme víc branek, což se nám na podzim nestávalo. Ale také víc gólů dáváme, takže zápasy nakonec doslova dorveme do vítězného konce. Musím vyzvednout morálku svých hráčů, protože to na jaře už dvakrát svedli.

Naznačujete tím, že vás chyby v obranné činnosti zase až tolik neděsí?

Souvisí se změnou hry, kterou praktikujeme a v níž je mnohem více rizika, než třeba ještě na podzim. Počínáme si mnohem aktivněji, vysouváme presink, hrajeme riskantněji, a jak se ukazuje, tento způsob ještě nemáme stoprocentně zvládnutý. Ale neustoupíme od něho...

Nemohla se na komplikované cestě za vítězstvím projevit i chřipková epidemie, jež mezi plzeňskými hráči řádila a která si vynutila odložení domácího zápasu se Slavií? Nepociťoval jste na svých svěřencích její doznívající následky?

Měl jsem obavy, protože jsme museli na pět dnů přerušit trénink, čímž jsme logicky vypadli z rytmu. Vždyť šlo o chřipku typu A patřící k nejhorším, která navíc skolila polovinu mužstva. Však také začátkem týdne pletli na prvních trénincích hráči sotva nohama a až v jeho závěru šli výkonnostně nahoru. Ale i tak jsem se obával, jaký dopad bude mít prodělaná chřipka na jejich fyzičku a nakolik se promítne do herního projevu mužstva.

První díl anglického týdne jste navzdory zmiňovaným potížím zvládli, teď vás ovšem ve středu čeká Slavia a v neděli Liberec. Bude to pro Plzeň vzhledem k mistrovským ambicím klíčový týden?

Zatím je za námi jen jedno utkání, které jsme zvládli. Pokud se nám povede stejně zvládnout i další dvě střetnutí, bude to pěkné. Sami si však uvědomujeme, jak těžké to bude a jak důležité bude setrvat u pokory, s níž do domácích zápasů se Slavií a Libercem musíme jít.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 70 : 24 72
2 Sparta 30 57 : 20 67
3 Jablonec 30 58 : 22 64
4 Ml. Boleslav 30 43 : 34 46
5 Příbram 30 40 : 45 43
6 Dukla 30 34 : 40 41
7 Teplice 30 41 : 37 38
8 Bohemians 30 35 : 41 38
9 Slovácko 30 43 : 46 37
10 Jihlava 30 33 : 38 36
11 Slavia 30 40 : 45 34
12 Liberec 30 39 : 43 33
13 Ostrava 30 23 : 41 33
14 Brno 30 34 : 45 33
15 Hradec Králové 30 26 : 52 25
16 Č. Budějovice 30 29 : 72 22

Reklama

Související témata: