Hlavní obsah

Sparťan v plzeňských službách sejmul Slavii. Gól s mimořádnou příchutí, culil se Holenda

První trefou v plzeňském dresu od říjnového příchodu vystřelil útočník Jan Holenda Západočechům tři body v úterní dohrávce 19. kola fotbalové ligy. Přesná hlavička do sítě Slavie představuje pro Viktorii terno: jejich náskok na čele soutěže na druhou Spartu je nyní pět bodů!

Foto: Pavel Němeček, ČTK

(Zleva) Jiří Bílek ze Slavie, Daniel Kolář a Jan Holenda z Plzně a Jan Mikula ze Slavie.

Článek

Plzeň dohrávce jasně dominovala. Jenže v bráně Slavie čaroval Berkovec a mařil jednu tutovku domácích za druhou. Když byla hodina hry pryč, trenér Západočechů Miroslav Koubek poslal do hry obrovitého Jana Holendu.

A urostlý pořízek skutečně Plzeň vysvobodil. Borec, který v Česku zažil největší úspěchy ve Spartě, přišel na západ Čech v říjnu loňského roku po letech v Rusku. Ve středu naskočil teprve do osmého zápasu, většinou paběrkuje po minutách. Jen dvakrát byl v základní sestavě. I proto tak dlouho čekal na gólový zápis. „Ohromně Honzovi branku přeju. Jeho pozice je hodně složitá. Je speciálním hráčem pro mimořádné situace. Ale svoji roli snáší statečně," chválil Koubek středečního spasitele.

„Je pro mě úleva, že jsem se konečně trefil. To je bez debat. A ještě k tomu do sítě Slavie. Všichni vědí, že jsem prošel Spartou, tudíž gól pro mě má mimořádnou příchuť," smál se Holenda.

Pomoc ze vzduchu přišla

Čekání na trefu snášel statečně. Žádné depresi nepropadal. „Neměl jsem žádné negativní myšlenky. Prostě jsem trpělivě čekal, až se gólově probudím. Hrabat se v bilanci a neproměněných šancích není k ničemu," pokrčil rameny Holenda. „Ale uvidíme, do jaké míry mi gól pomůže směrem k dalšímu zápasům," nechtěl Holenda propadat euforii.

„Máme v kádru ještě Standu Tecla a Aidina Mahmutoviče. Oba kluci jsou typologicky odlišní. My zatím hrajeme určitý systém, v němž trenér sází na rychlejší typy. A když potřebuje pomoc ze vzduchu, tak jdu na plac já. Beru situaci takovou, jaká je. Nic s tím nenadělám," pronesl devětadvacetiletý borec, jenž v mládí prošel Motorletem a Spartou.

Přesně takový okamžik přinesla i bitva s pražskou Slavií. „Pokyn od trenéra byl prostý. Do velkého vápna létaly centry zleva i zprava, tudíž jsem se měl držet před brankou a sbírat míče, které propadnou. V jednom okamžiku jsem situaci proměnil v rozhodují gól," usmál se Holenda.

Paradoxně možná ublížil právě Spartě, která ho pro velký fotbal vychovala. „Z pohledu boje o titul šlo určitě o důležitý gól. Je rozhodně lepší a příjemnější mít k dobru pět bodů. Věříme, že nyní jsme k titulu blízko. Nicméně bylo by předčasné podléhat euforii, pořád je ve hře třicet bodů," přemítal Holenda.

Reklama

Související témata: