Hlavní obsah

Trpělivost a nepanikařit, nabádal Koubek Viktorii. Nyní se může radovat z brejku

Plzeň

Nespočetněkrát jeho ruce vyletěly k nebesům, aby se vzápětí chytil za hlavu. Gesta Miroslava Koubka, trenéra Plzně, byla při dohrávce 19. kola fotbalové Synot ligy proti Slavii dlouho symbolem zmaru domácích útočníků. Po třiasedmdesáti minutách se nakonec šéf lavičky Západočechů dočkal a alespoň jednou si mohl vychutnat gólovou radost, která pro jeho tým znamená pětibodový náskok na čele soutěže. „Jde o důležitý faktor především pro psychiku mužstva," smál se spokojeně kouč Viktorie po středeční výhře 1:0.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Hráči Plzně se radují z gólu proti Slavii.

Článek

Je pro vás velkou úlevou, že jste dohrávané utkání proti Slavii zvládli vítězně a získali už pětibodový náskok na čele soutěže?

Myslím, že jde o zasloužené vítězství. Měli jsme vysokou kontrolu nad utkáním. Jediný nedostatek spatřuji v produktivitě. Hlavně v úvodu zápasu jsme zahodili tři gólové šance. Tutovku měl Procházka, opakovaně Mahmutovič. Mohli jsme si utkání udělat jednodušší. Slavia pak byla v kompaktním bloku, my jsme ji velice těžko překonávali.

Navíc v brance Slavie čaroval Berkovec, jenž přitom naskočil do prvního zápasu v letošní sezóně.

V úvodu jsme ho trefovali a rozchytali. Určitě se dostal po chycených šancích do pozitivního transu, což pro nás byla komplikace. Obecně platí, že proti nám brankáři Slavie chytají skvěle.

Strachoval jste se s přibývajícími minutami, že duel vítězně nezvládnete a v průběhu jara poprvé ztratíte?

O přestávce jsem Standovi Vlčkovi, vedoucímu mužstva Slavie, říkal, že za tři poločasy letošní sezóny jsme z patnácti gólových šancí ani jednou neskórovali. Přiznávám, byl jsem nervóznější. Nicméně poločasovým heslem byla trpělivost. Nabádal jsem hráče, aby nepanikařili a na gól si počkali. Víra v úspěch byla veliká. Ostatně herní obraz napovídal, že zápas zvládneme. Měli jsme výraznou herní kontrolu. I proto jsme věřili, že Slavia nevydrží a chybu udělá.

Může pětibodový náskok na druhou Spartu deset kol před koncem znamenat rozhodující trhák?

Ještě zbývá třetina soutěže. Je to minibrejk, který je důležitý pro psychiku mužstva, zdaleka však není rozhodující.

Měli jste možnost pětibodového náskoku v hlavách už před zápasem? Mohla vidina trháku vaše hráče negativně poznamenat?

Šlo o jednoduchou matematiku a počítat umí každý. Chceme se soustředit na každé nadcházející utkání a nejdůležitější je pro nás vždy nejbližší protivník. Snažíme se neřešit, co by kdyby, abychom se zbytečně nedostávali pod tlak. Ale přiznávám, že možnost získat pětibodový náskok jsme si uvědomovali. Nicméně pro hru to nemělo vliv.

Spásou se pro vaše mužstvo stalo nasazení Holendy, který přitom od říjnového příchodu jen paběrkuje. Jak snáší svoji nevděčnou roli?

Holenda přišel na hřiště proto, aby se pokusil prosadit při centrovaných míčích. V situaci, kdy Slavia čekala v hlubokém bloku, bylo třeba sáhnout po typologicky jiném hráči, než je Mahmutovič. Při překonání taktiky zaparkovaného autobusu je důležité, když máme v portfoliu hráče, jako je Honza. Máme určitou koncepci průnikových přihrávek. Naší filozofií je rychlost. Honza to nemá jednoduché. Jde o speciálního hráče pro speciální situace, které se nemusí naskytnout v každém utkání. Honza si aktuální stav uvědomuje a svoji roli snáší statečně.

Reklama

Související témata: