Hlavní obsah

Slávista Berkovec čaroval, ale bod nevykouzlil. Už jsem věřil v nulu, řekl

Kouzelné zákroky předváděl mezi tyčemi při premiéře v letošní ligové sezóně brankář Slavie Martin Berkovec. Při středeční dohrávce 19. kola nejvyšší fotbalové soutěže dlouho přiváděl hráče Plzně k zoufalství. Nakonec ale jednou kapituloval. Byť je prohra štvala, radoval se z návratu do branky. Vždyť kvůli zdravotním patáliím byl mimo hru dlouhé měsíce.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Slávistický brankář Martin Berkovec držel v Plzni dlouho čisté konto.

Článek

A poslední dva starty Berkovce v červenobílém dresu dokonce dělí osmadvacet měsíců. Ve středu večer se mezi tyče klubu z Edenu vrátil poprvé od listopadu 2012, kdy naskočil do zápasu s Ostravou. Další ligové starty si připsal v barvách Bohemians 1905, kde notně pomohl skvělými výkony k záchraně. Nebylo divu, když si jej Slavia v létě loňského roku stáhla z hostování zpět.

„Když jsem přišel z Bohemky, chtěl jsem být jednička a všem ukázat, že na Slavii mám," vzpomíná na letní měsíce. Jenže jej zradilo rameno. Na dlouhé měsíce vypadl ze sestavy, přestože původně mělo jít jen o drobný problém. „Ztratil jsem půl roku, ale modlil jsem se, aby z toho nebyl celý rok. Pro gólmana je absence v celé sezóně strašná rána. Taky už nejsem nejmladší," směje se Berkovec.

Doufá, že středeční dohrávka devatenáctého kola v Plzni bude zlomem k lepšímu. „Měl jsem v minulosti stejný problém i s levým ramenem. Tak snad jsem si vše zlé vybral a už bude jenom lépe," doufá Berkovec.

Pokud udrží formu z posledního duelu, o místo se strachovat nemusí. „Chytal fantasticky. Rozhodně zůstane mezi tyčemi dál," naznačil s úsměvem Miroslav Beránek, trenér Slavie, že obsazením postu brankáře se skutečně trápit nemusí.

Návrat si užil

„Já si návrat neskutečně užil. Vždyť jsem v bráně Slavie v lize nebyl skoro dva a půl roku. Navíc mě fanoušci moc hezky přivítali. Doufám jen, že do budoucna přidáme se mnou v brance i body," hlásil Berkovec v narážce na těsnou prohru.

Přitom mezi tyčemi se mohl přetrhnout. Opakovaně vychytal Mahmutoviče, pak Procházku s Vaňkem. „Začátek byl hodně hektický," rekapituloval průběh duelu Berkovec. Po obrátce tasil skvostné zákroky při mnoha dalších vyložených šancích Západočechů a fenomenálně vyškrábnul zpod břevna hlavičku Vaňka v 67. minutě. „Pak jsem si říkal, že bychom mohli nulu udržet," přiznával brankář Slavie.

Ostatně čistým kontem právě proti Západočechům se s ligou loučil v minulém ročníku ještě v dresu Bohemians 1905. „Hodně lidí mi tehdejší nulu připomínalo. I já si přál, abych udržel čisté konto," posteskl si Berkovec, jehož nakonec pokořil střídající Holenda hlavičkou do protipohybu. „Nedosáhnul jsem na ni," kabonil se gólman Pražanů.

Další ligový duel čeká Berkovce se Slavií v neděli v Brně. A Pražané potřebují po dvou prohrách zabrat. „V defenzivě jsme proti Plzni pracovali znamenitě. Ale chyběla nám nadstavba v ofenzivě. Věřím, že vše zlepšíme a v Brně už body uděláme," prohlásil odhodlaně Berkovec.

Reklama