Hlavní obsah

Sparta bez Poborského prohrála na Letné s Baníkem

PRAHA

Po 24 letech vyhráli fotbalisté Baníku Ostrava ligový zápas na hřišti Sparty Praha. O své výhře 2:0 nad trápícím se mistrem rozhodli už před přestávkou, jejich branky v rozmezí osmi minut vstřelili Papadopulos a Racko. Většina sparťanských diváků po většinu sobotního zápasu vyzývala k rezignaci trenéra Hřebíka, jeho tým navíc dohrál bez vyloučeného Slepičky, stejně dopadl hostující Čoupek.

Článek

Na Letné to dnes vypadalo spíše jako na smuteční hostině, než na fotbalovém svátku, kterým vždy duel Sparta - Ostrava bývá. Část fanoušků vyslechla výzvu Ultras a na protest proti Poborského vyhazovu dorazila v černém oblečení. Ale i ti, co neuzpůsobili oděv současné náladě v klubu, se od počátku přidávali k vlajkonošům a arénou se nesly hromové pokřiky vyzývající k odstoupení nejen trenéra Hřebíka, ale poprvé i viceprezidenta Daniela Křetínského.

Sparťané na hřišti se chtěli se situací vyrovnat rychlou brankou a v osmé minutě k ní měli blízko po Klimplově zaváhání, jenže Došek po Pospěchově přistrčení nedokázal z dorážky brankáře Rašku překonat.

Ostrava sice začala opatrně, ale brzy pochopila, že atmosféra domácí mužstvo pořádně sráží a pomalu se pouštěli do ofenzivnější hry, kterou také brzy korunovali dvěma brankami, jimiž srazili domácí tým do kolen.

První gól přišel přitom po poměrně nenápadné akci: Popadopulos poslal míč na levou stranu, odkud ho Metelka zpětnou přihrávkou před Blažka vyzval k dorážce a juniorskému reprezentantovi dvojí doklepnutí vyšlo. Po osmi minutách přidal parádním volejem druh gól Racko, dvacetiletý mladík, hrající svůj vůbec první ligový zápas.

Trenér Hřebík měl v té době za sebou už jedno střídání, přesto se rozhodl k riskantnímu kroku a vyčerpal i další dvě možnosti. Mužstvo se po výměně zvedlo a mělo i trochu smůly, protože Kisel se ocitl dvakrát v šanci, jenže gólman Raška jeho pokusy ve 38. a 40. minutě dokázal skvěle zneškodnit.

Sparta aktivněji začala i druhý poločas, jenže už v 50. minutě hostům málem vyšel další výpad před Blažka, který zakončil Staněk ránou do sparťanského břevna. Domácí poté začali stupňovat svoji snahu, ale až na častější držení míče soupeře nijak zvlášť nepřehrávali. Nakopávané míče na osamoceného Slepičku neměly velkou šanci na úspěch, zvlášť když Baník vsadil na důkladnější defenzivu a na sparťanskou polovinu se dostával jen zřídkakdy.

Jedinou výraznější sparťanskou možnost osm minut před koncem promarnil Zelenka. Nervózní závěr vyvrcholil vyloučením Slepičky, který v nastaveném čase oplácel a šel pod sprchy, kam ho brzy následoval ostravský Čoupek po druhé žluté kartě.

"Není nám bohužel dáno, abychom dali třeba nějaký náhodný nebo šťastný gól. Pořád to na nás leží... Přitom dnes jsme si proti výborně bránícímu Baníku vypracovali několik dobrých možností, ale žádnou jsme nedokázali proměnit," řekl trenér Sparty Jaroslav Hřebík. "Přesto všechno si myslím, že jsme hráli dobrý fotbal. Odstoupení? To mě letos napadlo už několikrát... Musím si promluvit s panem Křetínským," dodal Hřebík.

"Věděli jsme, co se tady děje. Ale kluky jsem nabádal k tomu, aby se od toho oprostili," řekl trenér Ostravy Pavel Hapal.

Sparta Praha - Baník Ostrava 0:2 (0:2)
Branky: 23. Papadopulos, 31. Racko. Rozhodčí: Šedivý - Zlámal, Hojsík. ŽK: Lukáš, Petráš, Pergl, Kadlec - Papadopulos, Magera, Čoupek, Metelka. ČK: 90+1. Slepička - 90+3. Čoupek. Diváci: 12.285.
Sparta: Blažek - Pergl, Lukáš (36. Hašek), Petráš, Kadlec - Pospěch, Zelenka, Petrouš, Kisel - Došek (36. Poláček), Matušovič (21. Slepička). Trenér: Hřebík.
Ostrava: Raška - Hoffman, Klimpl, Besta, Čoupek - Racko (81. Rajtoral), Bystroň, Staněk, Metelka - Papadopulos (59. Zeher, 90. Cigánek), Magera. Trenér: Hapal.

Reklama

Související témata: