Hlavní obsah

Dát gól dřív, mohli jsme se spekulacím o penaltě vyhnout, konstatoval sparťanský exekutor Dočkal

Karel FeltPrávo

Osud zápasu měl v sobotu večer na Letné Bořek Dočkal na svojí pravačce. Kdyby teplického gólmana Grigara v 89. minutě nepřekonal, šance na titul by se Spartě hodně vzdálila. On ale poslal míč nekompromisně do sítě...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty a teplický brankář Tomáš Grigar po sobotním utkání, které letenský klub vyhrál 1:0.

Článek
Fotogalerie

Co se vám honilo hlavou, když jste šel minutu před koncem zápasu za stavu 0:0 kopat penaltu?

Nervózní jsem ani moc nebyl, ale uvědomoval jsem si, že to je zlomový okamžik zápasu. Věděl jsem, že když nedám, už moc příležitostí dojít si v tomhle utkání pro vítězství nebude. Bylo to buď, anebo, ale snažil jsem se o tom moc nepřemýšlet. Spíš mi šlo hlavou, jaký to je šílený zápas, když jsme nedali tolik šancí. Bral jsem to osudově. Buď to přijde, nebo ne.

Napadlo vás, že když nedáte, Sparta může definitivně ztratit šanci na obhajobu titulu?

Takhle daleko v té situaci nemělo cenu koukat. To bych na sebe vytvářel ještě větší tlak. Už to, že jsem šel na penaltu v závěru utkání a za bezbrankového stavu, nebyla sama osobě pro mne lehká situace. Kdybych měl v hlavě ještě něco jiného, to by bylo asi špatné.

Míč jste napálil nekompromisně k tyči po pravé ruce gólmana Grigara. Byl jste předem rozhodnutý, kam ho kopnete, nebo jste čekal na pohyb brankáře?

Byl jsem rozhodnutý, kam míč kopnu. První kroky k míči ještě koukám, jestli se gólman pohne, co udělá.

Viděl jste situaci, po níž rozhodčí nařídil penaltu?

Ne moc dobře. Je škoda, že teď se bude spekulovat o tom, jestli penalta byla, nebo nebyla, místo hodnocení našeho výkonu, který byl velmi dobrý. Měli jsme ale dost šancí zápas rozhodnout dřív, a těm spekulacím se tak vyhnout. Jsme ale rádi, že jsme si pro takovou situaci došli, mohli zápas rozhodnout a získat tři body.

Cítíte se jako Bořek spasitel, opět jste svým gólem rozhodl o vítězství...

(úsměv) Co na to říct... Necítím a nemyslím si to. Není důležité, kdo ten gól dal. Podstatné je vítězství, protože další bodová ztráta by nás hodně vzdalovala od toho, po čem jdeme, a to je obhajoba titulu. Možná v legraci mi něco takového kluci řeknou v kabině.

Začali jste výborně, během půl hodiny jsme měli nejméně pět šancí. Co se stalo, že jste se do nich ve druhé půli už tolik nedostávali?

Prvních dvacet minut bylo z naší strany hodně aktivních a skutečně jsme si vytvořili hodně vyložených šancí. Dostávali jsme se do nich i později v průběhu zápasu, i když jsme neměli takový tlak, ale příležitosti jsme si vypracovávali celkem pravidelně. Věřili jsme, že ten gól přijde. Nepamatuji si zápas, v němž bychom měli deset jedenáct šancí a neproměnili jedinou.

Co jste si řekli o poločase v kabině?

Že musíme takhle pokračovat dál. Nic jiného si ani říct nemůžete, když podvědomě tušíte, že už to mělo být nejméně 2:0 a zápas mohl být rozhodnutý. Nezbývalo, než trpělivě pokračovat a věřit, že šance si budeme dál vytvářet a z nějaké ten gól dáme.

Nedocházela vám s přibývajícím časem trpělivost?

Některé zápasy o trpělivosti jsou, ale tentokrát už to bylo opravdu na hraně. Zahodili jsme toho neuvěřitelné množství a ta víra pak trochu ubývá, když nedáte devátou, desátou... Šance máte a nic z nich není.

Teplice venku remizovaly šestkrát, počítali jste s tím, že na Letné zalezou?

My jsme o tom, co budou hrát Teplice, moc nepřemýšleli. Samozřejmě se nedalo čekat, že nás budou honit po celém hřišti, ale spíš budou bránit a čekat na brejky. My ale víme, že máme zejména doma takovou kvalitu, abychom se nemuseli podřizovat hře soupeře. Věděli jsme, že to bude spíš o dobývání jejich branky, jako většina zápasů na Letné, což se i potvrdilo.

Jablonec váš náskok v sobotu odpoledne stáhl na rozdíl jednoho bodu. Vy teď do nedělního odpoledne ten plzeňský na rozdíl dvou. Sledujete soupeře?

Není důvod říkat, že se nekoukáme, jak hrají ostatní. Výsledek Jablonce jsme věděli, ale před zápasem, který jsme potřebovali zvládnout, to pro nás nebyla nijak zásadní informace. Teď uvidíme, jak zareaguje Plzeň. Konec ligy je pořád hodně daleko.

Reklama

Související témata: