Hlavní obsah

Sítě se baví: Lžifata. Létající David to zkusil. Bylo to na trest pro teplického beka

Praha

To se nám to na prvoligové scéně vyrojilo podivuhodných kousků během jediného kola Synot ligy. Schytává to hlavně sparťan David Lafata, autor nepříliš povedeného teatrálního pádu, který by ovšem byl jen banální příhodou, po které by ani pes neštěkl, kdyby jí nesmyslně nařízenou penaltou zásadní rozměr nedodal sudí Libor Kovařík. Rozhodčí z mezinárodní listiny, jeden z nejobsazovanějších, zkrátka klenot z listiny arbitrů řízených Dagmar Damkovou, vrchní dámou FAČR.

Foto: Profimedia.cz

David Lafata, zpravidla braný za fotbalového slušňáka, to pořádně schytává.

Článek
Fotogalerie

Sociální sítě se víkendovým kouskem, který dovedl Spartu k výhře nad Teplicemi (1:0), náležitě baví. Na přetřes přichází kdeco a kdekdo. „Lžifata," spatřila světlo světa záhy nová přezdívka. Odraz toho, že slovním projevem po zápase si sparťan svůj kredit nevylepšil... Ale nic originálního. Nadávka je jen napodobeninou toho, co si vysloužil obdobným kouskem plzeňský David Limberský.

„Na repre srazu si snad Limba s Pilkou vemou Lafyho a budou ho učit padat?! Smutný to humor! Smutný humor, ale pobavil mě," objevilo se v jedné z diskusí na Sport.cz. „Lafata mě nezklamal ani tak tou simulací, ale tím, že se do kamer jako chlap nepřiznal," přidal další diskutér. „Lafatu jsem považoval za jednoho z nejslušnějších a nejlepších fotbalistů u nás. Jsem moc zklamaný," valí se to dál na sparťanského kapitána z internetového prostředí. To snad aby se šel uklidnit do nějakého hodně hlubokého lesa za svojí loveckou vášní.

"Divím se, že vyvázl bez zranění"

Nechybí ovšem také ironizující obrazový i slovní doprovod. „Michal David prý chystá remix své písně: ´Létající David létá tam a zpět, v Teplicích si zpívaj, jen mu závidět ...´," napsal jeden z přispěvatelů a další přidal: „Taková kosa přes párky. Divím se, že Lafata vyvázl bez zranění (smajlík). Chtělo by to distanc pro obránce Teplic."

Tisíckrát může být pravda, že „kontakt tam byl", jisté je i to, že Lafatův kousek s máchnutím rukama nad hlavou vypadal šíleně. Rozhodčí to nemívají lehké, Kovařík ovšem měl takřka ideální výhled při vyhodnocování téhle situace. „... za pět minut ze sebe udělal trapného člověka... penalta, červená (později pro Vachouška) ... a degradoval tím solidní výkon Sparty...škoda," napsal na twitter bývalý reprezentační brankář Ladislav Maier. „Proc se Synot liga hraje? Je to ostuda, co se tady děje!!! Fuj!" rozohnil se tamtéž ostravský útočník Milan Baroš.

„Já jsem sparťan, ale tohle penalta nebyla... Sparta si zasloužila vyhrát, hrála dobře, ale měla vyhrát jiným gólem," napsal na twitter bývalý hráč Letenských Jiří Kladrubský.

Mnozí „z publika" připomínají, že Lafata je v tomto směru recidivistou. Asi se dá očekávat, že skončí u disciplinární komise. Přitížit mu může to, že pokutu dostal už v roce 2011, když ještě v dresu Peltova Jablonce v duelu s Viktorií Žižkov simuloval tak, že to jeho týmu vyneslo také penaltu. Dodatečně to pak disciplinárka ohodnotila i pokutou 30 000 korun. Tehdy mu pomohlo, že se přiznal. Alespoň tímto sdělením tehdy verdikt doprovázel šéf komise Jiří Golda. O nějakém přiznání simulace tentokrát - alespoň prozatím - nemůže být z Lafatovy strany řeč...

Fotbalové klima je ovšem najisto dobrou živnou půdou pro takové záležitosti, jako je ta Lafatova... „Ano, nebylo to od něj (Lafaty) férové, neomlouvá ho ani jemu neuznaný gól... Ale když to samé udělal Rezek proti Skotsku, tak ho pomalu národ nosil na ramenou... A když toto udělají Plzeňáci - Petržela, Limberský, Pilař či jiní hráči, tak se to jen tak, tak zmíní," napsal další diskutující pod jeden z článků na dané téma.

Z asociace rozhodně do pondělního poledne nevypadl žádný myšlenkový projev k danému tématu. Nejen na sociálních sítích je ovšem jasno o tom, že je zvláštní, jaké figury se také pohybují na prvoligových trávnících a kolem nich.

"David se obětoval"

Do výčtu pozoruhodností týdne patří třeba i Petrželovo šlápnutí na Keniju v utkání Plzeň - Slavia, asistentem Robertem Hájkem neuznaný gól Sparty - další kousek, kterým arbitři vyšperkovali zápas Letenských s Teplicemi. „David se bohužel obětoval, přihrál pád, tím napravil chybu sudích," snažil se zjevně s nadsázkou uvést do souvislostí celé dění další tvůrce z diskusí.

Sparta totiž dala regulérní gól zásluhou Lafaty. Možná by jím i vyhrála. Kdo ví? Jenže Hájek ho neuznal. Vše bylo špatně v jeho podání. Počínaje pozičním postavením, konče verdiktem.

Reklama