Hlavní obsah

Plzeňáci mají dobré žíly, a tak vstoupili do Registru dárců kostní dřeně

Plzeň

Žíly máme dobré, smějí se. Deset fotbalistů plzeňské Viktorie tak neváhalo a v pátek vstoupilo do Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD). Dopoledne ještě svěřenci Miroslava Koubka naplno trénovali, krátce po jedné však Aidin Mahmutovič, Jan Chramosta, Ondřej Vaněk, Tomáš Hořava, Lukáš Hejda, Roman Hubník, Jakub Šiman, Dominik Hradecký, Stanislav Tecl a Jan Kovařík dorazili do sídla generálního partnera klubu, společnosti Doosan Škoda Power. Právě tam od rána vstupovali do Registru zaměstnanci společnosti Doosan a také vybraní studenti Západočeské univerzity.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Záložník Jan Kovařík při náboru hráčů Viktorie Plzeň do Českého národního registru dárců dřeně.

Článek

„Žíly mám dobré, nebyl problém," citují klubové stránky, jak se hned po odebrání krevního vzorku smál Roman Hubník. „Pokud bych byl vybrán, budu samozřejmě k dispozici. Zdraví je vždy na prvním místě a to vnímáme všichni stejně," dodal obránce již vážněji.

Fotbalisté museli odevzdat ampuli krve pro potřeby veškerých testů a následného zanesení do dobrovolné databáze potenciálních dárců.

Z injekcí prý hráči strach neměli. „Tetování bolelo výrazně více, takže v tom bych problém neviděl," usmíval se Ondřej Vaněk. „Koukat se na to nemusím, ale špatně se mi nedělá. Během kariéry se každý hráč s bílými lékařskými plášti bohužel často potkává, takže jsme vyděšeni opravdu nebyli," dodával Jan Kovařík.

Viktoriáni věří, že ke vstupu do Registru nalákají také některé své příznivce. „Můžeme pomoci dobré věci, takže akci jsme si všichni vzali za svou," ujistil útočník Stanislav Tecl. „Šance, že někdo z nás bude vytipován jako reálný dárce, je zřejmě velmi malá, ale přesto má akce smysl. Věřím, že organizovaný náběr může k podobnému kroku přesvědčit také některé z našich fanoušků."

Reklama

Související témata: