Hlavní obsah

Kluby dostanou za Ligu mistrů a Evropskou ligu víc peněz. Rozděleny budou rovnoměrněji

Výnosy z Ligy mistrů a Evropské ligy pro kluby budou od příští sezóny téměř o třetinu vyšší a mezi účastníky soutěží budou rozdělovány rovnoměrněji. Asociace evropských klubů (ECA) se na tom dnes dohodla s Evropskou fotbalovou unií UEFA. Kluby také dostanou více peněz za uvolnění svých hráčů na evropské šampionáty počínaje Eurem 2020.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Oslavné gesto Cristiana Ronalda v Lize mistrů.

Článek

UEFA na obě pohárové soutěže dohromady vyčlenila 2,24 miliardy eur (asi 61,6 miliardy korun). Dvaatřicet účastníků základních skupin Ligy mistrů si v letech 2015 až 2018 rozdělí 1,2 miliardy eur (asi 33 miliard korun) za každý ročník, dosud dohromady dostávali 957 miliónů eur. Každý klub v soutěži má automaticky zajištěno 12 miliónů eur (331 miliónů korun) místo aktuálních 8,6 miliónu.

Dokonce o 65 procent si finančně polepší také celky hrající v Evropské lize, a to i ty, které vypadnou v předkolech. Osmačtyřicet účastníků skupinové fáze si mezi sebe rozdělí 381 miliónů eur (10,5 miliardy korun) namísto současných 232 miliónů. Každý klub pak bude mít za start v soutěži zaručen příjem 2,4 milionu eur (66,2 miliónu korun), dosud platila částka 1,3 miliónu.

Více peněz pro všechny

"Tento koncept znamená více finančních prostředků pro všechny, protože nový percentuálně fungující systém zajistí, že každý účastník bude proporcionálně těžit z pokračujícího růstu soutěží," uvedly ECA a UEFA ve společném prohlášení.

Od mistrovství Evropy 2020 si také kontinentální kluby víc vydělají, poprvé v historii jim totiž nebude vyplacena fixní, ale procentuální částka ze zisku. "Kluby dostanou osm procent příjmů od vysílatelů, reklamy, z prodeje vstupenek, pohostinství. Minimálně to bude 200 milionů eur (5,5 miliardy korun), což je o 50 miliónů eur více než za Euro 2016," stojí dál v prohlášení.

Za start na mistrovství světa v letech 2018 i 2022 přitom FIFA podle dohody z předminulého týdne mezi kluby rozdělí asi 5,36 miliardy korun.

ECA, která má 214 členů, také dostane dvě místa ve výkonném výboru UEFA. "Jsme stále velmi mladá organizace a dosáhli jsme mimořádných úspěchů, které posílí soudržnost mezi kluby a náš smysl pro zodpovědnost ve fotbale," řekl šéf ECA Karl-Heinz Rummenigge.

Reklama