Hlavní obsah

FAČR schválila plán na osamostatnění první a druhé ligy

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR dnes schválil plán na osamostatnění první a druhé fotbalové ligy, které se zřejmě stihne až od sezóny 2016/17. Obě nejvyšší soutěže budou fungovat pod hlavičkou Ligové fotbalové asociace. Nyní je potřeba uzavřít rámcovou smlouvu a změny zanést do stanov FAČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Výkonný výbor FAČR (zleva): Petr Voženílek, Josef Tancoš, Roman Berbr, Rostislav Votík, Tomáš Paclík, Petr Doležal a Rudolf Řepka během Valné hromady Fotbalové asociace.

Článek

Reformu soutěží v únoru odhlasovalo Ligové shromáždění a nyní stejný krok udělalo i vedení FAČR. Stále však jde jen o záměr bez konkrétní dohody či smlouvy. "Byl představen koncept autonomie ligy. Výbor konstatoval, že je schválen záměr reformy. Teď bude na jednotlivých stranách, tedy zástupcích amatérského a profesionálního fotbalu, aby se spolu domluvili, jak to bude vypadat," řekl na tiskové konferenci generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Aby se soutěže stihly osamostatnit již od příští sezóny, musely by se obě strany dohodnout do konce dubna, aby na příštím zasedání výboru 5. května mohla být schválena rámcová smlouva. "Termínově je to hodně napjaté, ale stát se může cokoli. Nechci spekulovat, já to vidím spíše od sezóny 2016/17, ale nechme se překvapit," uvedl Řepka.

Výbor na zasedání v Rajeckých Teplicích rovněž schválil místa konání příštích domácích kvalifikačních zápasů národního týmu. S Kazachstánem se svěřenci trenéra Pavla Vrby utkají 3. září v Plzni, Turecko přivítají 10. října v Praze na Letné.

Plzeň zvolena i kvůli nižší návštěvě v Praze

"Na začátku kvalifikace jsme museli nahlásit tři stadióny, ze kterých můžeme vybírat. Jinam než do Prahy či Plzně zápasy dát nemůžeme," řekl Řepka. "Plzeň jsme na Kazachstán vybrali i v důsledku menší návštěvy na zápase s Lotyšskem," uvedl k pátečnímu duelu v Edenu, na který přišlo 13 722 diváků.

Vzhledem k novým předpisům pro fotbalové agenty výkonný výbor zrušil stávající komisi pro agenty hráčů a místo ní ustanovil komisi pro činnost zprostředkovatelů, jak se nově agenti oficiálně nazývají.

Rovněž změnil dějiště červnové valné hromady FAČR, která se měla konat v Brně, ale nakonec bude 5. června od 11:00 v pražském hotelu Clarion ve Vysočanech. "Měli jsme organizační problémy. Proto jsme se dohodli, že na Moravě uděláme valnou hromadu v roce 2016," uvedl Řepka.

Reklama