Hlavní obsah

Liberec hrál ragby, zlobil se brněnský Kotal po prohře. Nebyli jsme záludní, kontroval Vavruška

Liberec

Úleva veliká, že by se dala krájet! Devět ligových zápasů bez vítězství v podání fotbalistů Slovanu Liberec už se pokračování nedočkalo. Svěřenci trenéra Davida Vavrušky v neděli odpoledne doma v 22. kole nejvyšší soutěže vybojovali těsné vítězství 1:0 nad Brnem. Šlo teprve o třetí tříbodový zisk Severočechů v sezóně a první od říjnového triumfu na hřišti Bohemians 1905.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký útočník Josef Šural a Radek Buchta z Brna během utkání 22. kola Synot ligy.

Článek

„Výhra představuje obrovskou úlevu. Konečně jsme brali tři body a rovněž jsme se posunuli mimo sestupové příčky," vykládal rozesmátý liberecký stoper Lukáš Pokorný. „Neměli jsme mnoho šancí, ale konečně jsme taky jednou měli kliku. Z celého mužstva spadl obrovský balvan," popisoval radost v kabině liberecký útočník Josef Šural.

Severočeši zápasu dominovali. Soupeře předčili zejména v bojovnosti. „Čekal jsem hodně, ale styl domácích překonal mé očekávání. Vzájemné souboje v jejich podání připomínaly ragby," čertil se trenér brněnského týmu Václav Kotal.

„Přesně takhle se ale o záchranu hraje. V situaci, do níž jsme se dostali, nemůžeme koukat na kvalitu, ale hledět jen na body. Jak bude vypadat náš výkon z fotbalového hlediska je druhořadé. Prostě jsme zjednodušili hru a byli jsme odměněni," mínil liberecký trenér David Vavruška. „Kdybychom byli v osobních soubojích o pět procent slabší, byl bych zklamaný. Ale rozhodně si nemyslím, že bychom hráli záludně nebo jako hulváti. Ano, šlo o tvrdý zápas. Nicméně bitva o záchranu je bojem o život, čemuž jsme se přizpůsobili," přemítal Vavruška.

Bylo třeba změnit způsob myšlení hráčů

Přitom předností většiny libereckých borců je technická stránka, bojovnost v kabině Severočechů není samozřejmostí. „Bylo třeba změnit způsob myšlení našich hráčů. Jde o práci s hlavou. A o zpětnou vazbu. Aby kluci vzali za své, co po nich chceme. Jsou šikovní, umí hrát fotbal. Ale v naší situaci jsme naprosto záměrně udělali z utkání stupidní záležitost. Nutno říct, že po pohárové prohře v Třinci bylo snadnější kluky přesvědčit," připomínal Vavruška středeční kolaps na hřišti druholigové soka.

„Nebyl to z naší strany žádný krásný výkon, ale v bojovnosti jsme nijak nezklamali a prostě výhru urvali," mínil Šural. „Je faktem, že k záchraně nestačí jen fotbalovost. Body se v boji o setrvání mezi elitou musí urvat silou," přitakával Pokorný.

Právě on byl hlavní postavou jednoho z klíčových okamžiků duelu, když jej brněnský Čtvrtníček udeřil mezi nohy a byl vyloučen. „Žádný úder jsem neviděl. Pokorný ležel na našem hráči, který jej prostě odstrčil. Jde o kluka, jenž v nejvyšší soutěži začíná. Nemá ve zvyku žádné zákeřnosti," naznačoval Kotal, že si o červené kartě pro třiadvacetiletého borce myslí své. „Trefil mě loktem mezi nohy. Možná byl frustrovaný, to netuším. Ale bylo to hodně bolestivé," popisoval situaci Pokorný.

V deseti se Brno zatáhlo a čekalo na bezbrankový konec. Marně. Bakoš totiž hosty ztrestal za pasivitu v celém utkání. „Proti oslabenému soupeři jsme měli více prostoru a klidu na stranách hřiště, takže v konečném důsledku nám červená karta pro Čtvrtníčka pomohla," lebedil si Vavruška.

Reklama

Související témata: