Hlavní obsah

Lafata všechna svá derby vyhrál. Čas na penaltu ovšem ještě nenastal, culí se

Praha

Čtyřikrát si zahrál velké pražské derby, čtyřikrát v něm jeho Sparta fotbalisty Slavie porazila. Loni na podzim se pak letenský kapitán David Lafata obsadil v Edenu do hlavní role. Sparta dvěma jeho góly vyhrála 2:0 - a kdyby nezahodil pokutový kop, završil by hattrick. Penalta neproměněná na jaře v Ostravě ho však mrzí mnohem víc. „Kdepak, ještě nenastal čas, abych šel na další,“ culí se čerstvě korunovaný Fotbalista roku 2014 před sobotním 283. pražským derby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kapitán David Lafata (vlevo) v souboji se slávistickým brankářem Radkem Černým.

Článek
Fotogalerie

před derby pražských "S"

V minulém zápase v Hradci Králové jste skóroval a dal tak zapomenout na čtyři kola, v nichž jste vyšel naprázdno. Jste před derby zase na střelecké vlně?

Uvidíme v sobotu. Jsem rád za gól v Hradci, ale je třeba to potvrdit i v derby. A hlavně ho vyhrát, není podstatné, kdo dá gól.

V derby jste dal zatím tři góly. Troufl byste si v něm znovu na penaltu...?

Kdepak, ještě nenastal čas, abych šel na další. (smích) No, vidělo by se, jaká by byla situace na hřišti. Rozhodně však nejsem tím, kdo je na penaltu určený jako první.

Na které ze svých derby vzpomínáte nejvíc?

Hned na to první. Na jaře 2013 jsem gól sice nedal, ale doma jsme vyhráli. Derby je v lize největší zážitek.

Slavia hraje o záchranu, nejsou pro Spartu už větší zápasy s Plzní?

Nejsou. Za derby je přece jen větší historie a rivalita. Na zápasy Sparty a Slavie jsem se léta díval jen v televizi. Ale když jste aktérem derby, tak si ho samozřejmě užijete mnohem víc.

Slavia se snaží uzdravit do derby stopera Martina Latku. To je pěkný brousek, ne?

Derby bolí tak jako tak, takže nezáleží, jestli proti vám hraje Martin nebo někdo jiný. Je pravda, že on pro ránu nejde daleko, ale když to dopadne jako na podzim, určitě bych se nezlobil.

Co čekáte od Slavie?

Její bodový zisk určitě neodpovídá tomu, co herně předvádí. Čeká nás těžký soupeř, který teď hraje i docela tvrdě. Nebude to nic jednoduchého.

Jak se těšíte na souboj o korunu králce střelců s Milanem Škodou, na něhož ztrácíte jen jeden gól?

Není to o souboji nás dvou, ale o duelu Sparty se Slavií. Škoda má sezónu opravdu parádní, Slavii svými góly táhne. Především díky němu jsou tam, kde jsou.

Utkání Sparta - Slavia se hraje v sobotu od 19:15, přímý přenos vysílá ČT Sport a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: