Hlavní obsah

Jako teenager Kadlec v derby splašeně lítal, teď je pro Slavii velkou hrozbou

Praha

Duel nesmiřitelných rivalů poprvé okusil takřka jako dítě. V dubnu 2009 nebylo Václavu Kadlecovi ještě ani sedmnáct, když ho kouč Jozef Chovanec vyslal na závěrečnou půlhodinu proti Slavii. „Vzpomínám si. Hrál na mě tuším Erich Brabec s Markem Suchým. Jen tak jsem tam splašeně lítal. Dobrá zkušenost, ale nic jsem tam nepředvedl,“ uculuje se mladý sparťan. Jenže časy se mění, v sobotním 283. pražském derby bude navrátilec z Německa pro Slavii velkou hrozbou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Václav Kadlec střílí v dubnu 2013 gól v derby proti Slavii.

Článek
Fotogalerie

před derby pražských "S"

Je mu teprve dvaadvacet, přesto má ze všech sparťanů na kontě nejvíc derby. V lize či poháru nastoupil proti sešívaným jedenáctkrát a dal jim dva góly.

„Nejradši vzpomínám na své poslední derby. Doma na Letné jsme vyhráli 3:1, já gól dal a na jeden přihrál. Těším se, dlouho jsem derby nehrál. Je to asi největší zápas v Čechách, věřím, že ho zvládneme s dobrým koncem," líčí Václav Kadlec.

Utkání Sparta - Slavia se hraje v sobotu od 19:15, přímý přenos vysílá ČT Sport a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Neměl místo v sestavě Eintrachtu Frankfurt, a tak se na jaro raději vrátil hostovat do Sparty. Rychle se stal jedním z jejích klíčových hráčů. Třeba před týdnem rozhodl duel v Hradci Králové, kde první gól dal a na druhý nahrál Lafatovi.

Derby je pořád největší

„Ani jsem nečekal, že se Vašek po herní pauze tak rychle adaptuje. Jsme s ním spokojení, je přínosem pro tým a je také produktivní. Ať mu to vydrží až do konce sezóny," přeje se trenér Vítězslav Lavička.

Kadlec se rychle zařadil k tahounům, v šesti odehraných zápasech dal čtyři góly. „Jestli se na mě Sparta spoléhá? Takhle bych to vůbec nestavěl. V týmu je šest reprezentantů, je tu víc fotbalistů, co to na sebe umí vzít a zápas rozhodnout," poukazuje Václav.

O titul už sparťané v posledních letech nehrají se Slavií, ale s Plzní. Přesto derby dál berou jako největší ligový duel.

„Proti Plzni se sice hraje o první flek, ale derby je asi pořád nejvíc. Myslím, že i vnímáním fanoušků je derby pořád první."

S Frankfurtem v bundeslize podobný duel nezažil. „Měli jsme derby s Mainzem (Mohučí). Noviny jsem ale nečetl, takže nevím přesně, jak to brali. O zápase se bavili kluci v kabině, byl plný stadión, ale nějak víc se to neřešilo," popisuje Kadlec.

Návrat domů mu prospěl

Nezastírá, že návrat do české ligy bere jako osobní prohru. Na druhou stranu ale splnil účel. Před domácím šampionátem jedenadvacítek pravidelně hraje, znovu se objevil i v reprezentačním áčku.

„Nevím, jestli mám nějakou velkou formu. Nějaké góly jsem dal, ale třeba v Jablonci či Ostravě důležité šance zahodil. Mám ještě hodně co zlepšovat. A hlavně chceme titul. Z osobního hlediska však návrat zatím hodnotím kladně," přemítá Kadlec.

Reklama

Související témata: