Hlavní obsah

Straka: Neměl bych problém se na Spartu vrátit

PRAHA

Ve fotbalové Spartě se po devíti měsících možná opět schyluje k trenérské výměně. Mužstvo pod vedením kouče Jaroslava Hřebíka klopýtá od porážky k porážce a atmosféra na Letné je čím dál napjatější. Jak vidí situaci František Straka, kterého loni v prosinci nečekaně vystřídal na lavičce Sparty právě Hřebík?

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

František Straka

Článek

"Hlavní příčinou krize jsou podle mého názoru vztahy uvnitř Sparty. Pravděpodobně vznikla jistá kontroverze mezi hráči, trenérem a hlavně tím nejdůležitějším, a to panem Křetínským. Přijde mi, že vedení se snaží o určitou diktaturu, aby se hráči stali pouhým nástrojem," uvedl Straka v pondělním rozhovoru pro rádio Impuls.

Podle současného kouče druholigového německého Ahlenu nemělo vedení dopustit kolizi vztahů mezi koučem a klíčovými osobnostmi. "Trenér musí vsadit na osobnosti, které v týmu má. Když jsem šel do Sparty, tak jsem věděl, že Karel (Poborský) bude mojí prodlouženou rukou. Ale ne za cenu nějakého násilí, ne za cenu nějakého přesvědčování. Trenér má velkou odpovědnost, ale nemá vládu nad kabinou. A v tom byl Karel mužem na svém místě. Mužstvo potřebuje vůdce, který, když se nedaří, dokáže opět stmelit tým," řekl Straka.

Hřebík nevychází s osobnostmi

Právě vyřazení Poborského, který veřejně kritizoval práci trenéra Hřebíka, z A-týmu odpálilo rozbušku krize. Za bývalého kapitána se pak postavili záložník Lukáš Zelenka a brankář Jaromír Blažek a kouč je na oplátku nechal sedět v nedělním duelu v Teplicích.

"Jestli má Sparta luxus nechat sedět na lavičce dva reprezentanty, tak to je na pováženou. Já si myslím, že pan Hřebík má jeden veliký problém: nedokáže vycházet s osobnostmi Sparty. V tomto ohledu se ale musí něco stát. Už je na čase," myslí si mezi sparťanskými fanoušky oblíbený kouč.

Vrátit hráčům sebedůvěru

Pokud by byl Hřebík odvolán, jeho nástupce bude hned zpočátku čelit velkému tlaku. "Případný nový kouč se musí připravit na to, že bude mít také problémy, protože je pravděpodobně rozhádaná i kabina. Bude muset udělat tlustou čáru za současnou situací, znovu namotivovat hráče a vrátit jim sebedůvěru. K tomu, zda má být trenér Hřebík odvolán, se ale vyjadřovat nechci, na to máme všeznalých 'expertů' dost. Je ale třeba vyslat určitý signál," je přesvědčen Straka.

Sedmačtyřicetiletý kouč pomáhal klubu z Letné z bryndy v roce 2004, kdy nahradil trenéra Kotrbu a vytáhl pražský celek na druhé místo tabulky. Už v prosinci se ale s klubem za nepříliš jasných okolností musel rozloučit. Co kdyby dostal nabídku se na Letnou vrátit? "Já jsem už kdysi prohlásil, že kdybych byl na jakémkoliv místě na zeměkouli a Sparta by potřebovala pomoci, tak budu okamžitě k dispozici. V tomhle směru já nemám problém," dodal Straka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články