Hlavní obsah

Trenér Hřebík už Spartu nepovede!

PRAHA

Trenér Jaroslav Hřebík na lavičce fotbalové Sparty skončil. V pondělí večer to na mimořádné tiskové konferenci na Letné oznámil viceprezident klubu Daniel Křetínský. Důvodem jsou neuspokojivé výsledky Sparty v lize i na evropské scéně při vystoupeních v Lize mistrů. Nástupce Hřebíka na trenérské lavičce chce Sparta jmenovat do konce týdne.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Dnes už bývalý trenér Sparty Jaroslav Hřebík.

Článek

"Není to ani odvolání, ani rezignace. Byla to vzájemná dohoda," prohlásil Křetínský, který Hřebíka do klubu přivedl loni v prosinci. "Dohodli jsme se na dlouhodobé spolupráci, ale tým se dostal do výsledkové krize. Plnění sportovních cílů je ohroženo. Dospěli jsme proto k názoru, že odchod trenéra Hřebíka je v zájmu Sparty," dodal.

"Můj názor je, že se panu Hřebíkovi nepodaiřlo docílit, aby hráči realizovali jeho pokyny a taktiku na hřišti," komentoval poté Křetínský důvody, proč Hřebík, do kterého vkládal velké naděje, na lavičce Sparty neuspěl.

Hřebík přeje Spartě hodně štěstí

Hřebík ani po odchodu navenek nepřipustil žádné selhání. "Mrzí mě, že mé druhé působení ve Spartě končí neúspěchem. Jsem však přesvědčen, že nastolená cesta je správná. Přeji Spartě hodně štěstí v rozehrané sezóně a věřím, že vzniklé ztráty se jí podaří dohnat," uvedl Hřebík podle oficiálního prohlášení klubu. Na tiskovou konferenci nepřišel.

Nyní čeká funkcionáře Sparty hledání nového kouče. "Máme v záloze seznam lidí, s nimiž budeme jednat. Jsou na něm tři až čtyři jména," uvedl Křetínský. V zákulisních spekulacích padají jména jako Stanislav Griga, Zdeněk Ščasný, nebo Josef Csaplár.

Nejdřív Poborský, poté i Hřebík

Šestapadesátiletý Hřebík vedl Spartu jako trenér už v sezóně 2001/02. Podruhé slavný klub převzal loni v zimě poté, co byl odvolán mezi fanoušky oblíbený trenér František Straka. Na jaře pak i přes řadu dílčích neúspěchů udržel s týmem náskok potřebný k zisku mistrovského titulu.

Vstup do letošní sezóny se však novému mistru vůbec nevydařil. A to i přesto, že vedení přivedlo řadu posil, které Hřebík požadoval. Sparta v domácí lize z osmi zápasů čtyři prohrála a momentálně se krčí na deváté příčce ligové tabulky. Ztratila i důležité body v Lize mistrů, kde se jí po remízách s Ajaxem a prohře s Thunem vzdaluje postup ze skupiny.

Hřebík navíc musel kromě nepřízní fanoušků, jejichž skandování "Hřebík ven" se už stalo tradicí při zápasech Sparty, bojovat i s rozbroji v kabině. Tu nakonec právě pro neshody s trenérem opustila největší hvězda Karel Poborský, na jehož stranu se nepřímo postavili i další hráči.

Reklama

Související témata: