Hlavní obsah

Berkovec povede v derby mladou obranu: Někdy by bylo nejlepší je profackovat, žertoval

Praha

Čeká ho druhé derby pražských „S". To premiérové před třemi lety zažil jako zelenáč: šlo o jeho teprve čtvrtý ligový zápas, první velký. Brankář Slavie Martin Berkovec v něm obstál výborně, přispěl k remíze 1:1 a udělal si solidní jméno. „Ten zápas byl odrazem do mojí kariéry,“ řekl Berkovec.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Slávistický brankář Martin Berkovec.

Článek

Před sobotním střetem na Letné pomýšlí na lepší výsledek, byť remízu by bral. „Je už dlouho, co jsme vyhráli, naposledy v první kole na jaře. Chtělo by to změnit," podotkl 26letý gólman, který uplynulou sezónu zářil na hostování v Bohemians 1905.

V dresu Klokanů ale oba ligové duely se Spartou prohrál, dnes se bude muset pořádně ohánět, aby s ní nepadl potřetí v řadě. Slávisté jsou totiž velkými outsidery.

„Kdekdo říká, že nemáme co ztratit, že větší tlak bude na Spartu, že je to naše výhoda. Jasně, oni musí vyhrát, aby se udrželi v boji o titul, jenže my chceme také uspět! Bodů jsme doma poztráceli až moc, potřebujeme je získat venku," tvrdí Berkovec.

Proč čekání na nulu neutnout na Letné?

Mezi tyče si před třemi koly stoupl po dlouhých 10 měsících. Po letním návratu do Edenu se zranil, definitivně se doléčil až v zimní přípravě, teď znovu nastal jeho čas. Zatím však marně čeká na čisté konto. „Proč to zrovna neutnout na Letné a neudržet konečně nulu tam?" prohlásil sebevědomě.

Vzhledem k rozsáhlé marodce sešívaných bude zřejmě krýt záda obraně složené z mladíků. O to víc bude muset zvýšit hlas, což mu ale není cizí. Patří mezi gólmany, kteří si obranu hlasitě dirigují. Byť před týdnem v Brně to nezabíralo, Slavia inkasovala trojku (0:3).

„Když hrají v obraně mladí kluci, musíte řvát, srovnat je. Někdy by bylo nejlepší je profackovat, ale to asi nejde," směje se. „V Brně jsem málem rozkopal tyč, což nebylo z mé strany dobré, nicméně někde to musí jít ven, bylo toho na mě už hodně," dodává Berkovec.

Očekává se, že na Letné bude ve velké v permanenci, což ovšem někteří gólmani vyhledávají spíš, než když na ně jde jedna střela za zápas. „Já bych radši bral méně střel a čisté konto," usmál se. Splní se mu toto přání?

Reklama

Související témata: