Hlavní obsah

Hořel a málem ho do přestávky vymetli. A pak Brabec derby minutu před koncem rozhodl

Praha

Během devadesáti minut vystřídal diametrálně odlišné pocity. Hned na začátku hrubkou zavinil gól Slavie, a téměř po celý zbytek zápasu se sparťanský stoper Jakub Brabec děsil představy, že to jeho tým může stát zápas. Nakonec ale 283. pražské derby končil v euforii. Právě kapitán reprezentačních lvíčat se v 89. minutě postaral o vítězný gól na 2:1. „Zatím určitě můj nejcennější gól,“ oddechl si letenský hrdina.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stoper Jakub Brabec se raduje z gólu, kterým rozhodl derby se Slavií.

Článek
Fotogalerie

Největší paradox derby? Minutu před koncem je rozhodl hráč, který mohl být ještě před přestávkou vystřídaný.

„Ano, uvažovali jsme o tom. Škoda nám dělal v prvním poločase velké problémy a chyba hned na začátku Kubu ovlivnila," přiznal trenér Vítězslav Lavička. „Jenže on má velký charakter, nenechá se tím zválcovat. Snažil se to týmu vrátit - a podařilo se mu to. Ještě před poločasem jsme byli blízko tomu, abychom Kubu vystřídali. Nakonec jsme to neudělali a ukázalo se to jako dobrý tah," oddechl si kouč.

Mladý stoper si vydechl ještě víc. „Po chybě hned ve čtvrté minutě jsem neprožíval nic dobrého. Hlavou se mi honily samé špatné věci. Hlavně jsem se bál, aby má chyba nerozhodla tak velký zápas," líčil Jakub Brabec.

Snadnou trefou udržel šance na titul

Nakonec derby opravdu rozhodl - ale jako kladný hrdina.

„Má velká chyba nás opařila na celý první poločas. Po přestávce jsme se ale zvedli, eliminovali Slavii a dvěma góly nakonec derby otočili," usmál se Brabec.

Jeho trefa byla z kategorie snadných. „Šel jsem tam při standardce na blind. Asi Costa míč sklepl ke mně, spadl mi na lajnu a já to prokopl. Obrovská radost," culil se kapitán reprezentace do 21 let.

Asi pro něj bylo lepší, že ani nevěděl, že mu ještě před přestávkou hrozilo vystřídání.

„Nebál jsem se, že by mě ze hřiště stáhli. Chyby k fotbalu patří a trenéři mi důvěřují. Jsme spokojení, že jsme nakonec derby ovládli. Nejdůležitější ale samozřejmě je, že jsme udrželi šance na obhajobu titulu," poukázal Brabec.

Reklama

Související témata: