Hlavní obsah

Sparta neměla vyloženou šanci, přesto slaví triumf, posteskl si Latka po krachu v derby

Praha

Vynechal tři zápasy kvůli svalovému zranění, ale do derby proti Spartě vedl obránce Martina Latka Slavii jako kapitán. Do přestávky skvělým výkonem ničil většinu útoků letenského týmu, po obrátce i vlivem obnoveného zranění nevydržel sílící nápor obhájce titulu a musel se smířit s prohrou. „Zasloužili jsme si bodovat," mračil se po utkání třicetiletý stoper Slavie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slavie Martin Latka a rozhodčí Pavel Královec zápasu se Spartou.

Článek
Fotogalerie

V jakém stavu jste do derby se Spartou po téměř měsíční pauze naskočil?

Věděl jsem, že jdu na hřiště s velkým rizikem. Nebyl jsem stoprocentně zdravý, ale situace byla špatná. Měli jsme hodně zraněných. Chtěl jsem hrát za každou cenu. Byl jsem ale připravený tak na poločas. Jak přibývala únava, rostla pravděpodobnost, že noha nevydrží, což se potvrdilo. Zase budu minimálně tři týdny mimo hru.

Do utkání jste vstoupili velmi aktivním pojetím, ve srovnání s domácími jste byli důraznější. Jednalo se o záměr nebo vám Sparta úvod tak ulehčila?

Šli jsme do zápasu s cílem domácí hráče zaskočit. V prvním poločase se nám to dařilo. Po přestávce už jsme ale nebyli stejně dobří. Sparta měla více ze hry, lépe kombinovala. Ale i tak jsme si vytvořili velmi dobré šance, abychom rozhodli.

Který okamžik byl pro vývoj zápasu rozhodující?

Vše se zlomilo v okamžiku, kdy šel Hrubý sám na branku, a mohli jsme zvýšit na rozdíl dvou branek. Kdybychom danou šanci proměnili, vítězství by bylo hodně blízko.

I při podzimní konfrontaci se Spartou si Slavia vytvořila hodně šancí, nicméně stejně jako v sobotu večer jste odešli poraženi. Proč?

Sparta má větší kvalitu v koncovce. Když si promítnu utkání, neměla vyloženou šanci, ale přesto dokázala vstřelit dva góly a zvítězit.

Po šedesáti minutách zápasu se Slavia hodně zatáhla. Doplatili jste na zvolené vysoké tempo v předešlém průběhu?

Došly nám síly. I vlivem toho, jak jsme lepili sestavu. Jirka Bílek vůbec netrénoval, já jsem hrál od pětapadesáté minuty s poraněným svalem. Zranění se mi zase obnovilo a na žádné velké běhání to nebylo. Sice jsem dohrál, ale nemám zdraví a nezískali jsme ani body...

Cítíte s ohledem na průběh zápasu hodně velké rozčarování?

Převládají ve mně pocity zklamání. Jsem prostě nas.... Předvedli jsme dobrý výkon. Alespoň bod jsme si zasloužili. Ale zase jsme dostali gól na konci zápasu. Nicméně výkon, jímž jsme se prezentovali, odpovídal mým představám. Ukázali jsme, že máme kvalitu a můžeme hrát dobrý fotbal. Ale proč nejsme schopní hrát stejně celý zápas či výkony opakovat, to netuším.

Štvou vás hodně situace, které Slavii připravily v konfrontaci se Spartou o body?

Hrozně moc. Při vyrovnávacím gólu zůstal na velkém vápně hráč zcela sám, ale Berkovec dokázal jeho střelu ještě vyrazit, nicméně Lafata byl u míče dříve než já. Druhou branku jsme inkasovali po standardní situaci, kdy Brabec dorážel balón prakticky z brankové čáry.

Už od dvanácté minuty jste hrál se žlutou kartu. V dalším průběhu jste třikrát velmi ostře vystartoval směrem k sudímu Královcovi. Nebál jste se vyloučení?

Komunikovali jsme ve vší slušnosti. Nedovolil bych si být sprostý. Samozřejmě emoce pracují, ale bylo to se vším respektem k sudímu. Byl jsem přesvědčený, že některé situace nebyly tak, jak je sudí posoudil.

Nezdálo se vám rozdělování žlutých karet?

Baroš se k tomu vyjádřil a šel hned před disciplinárku. To je zcestné. Lidi nejsou hloupí. Můžeme být rádi, že takového hráče v Česku máme. A ještě se proti němu zahajuje disciplinární řízení. Zainteresovaní lidé a fanoušci vědí své. Já jsem na straně Milana Baroše.

Reklama

Související témata: