Hlavní obsah

Křetínský: Nový kouč musí mít respekt všech sparťanů

PRAHA

Silná osobnost, kterou budou respektovat všichni hráči bez výjimky. Takový by měl být nový trenér fotbalistů pražské Sparty. Podle šéfa letenského klubu Daniela Křetínského budoucí kouč převezme ideu práce bývalého trenéra Jaroslava Hřebíka a měl by vést tým z vizí dlouhodobé koncepce.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Daniel Křetínský (vlevo) s trenérem Jaroslavem Hřebíkem. Jejich cesty se v pondělí po devíti měsících rozešly.

Článek

Sparta se podle Křetínského bude snažit jít po vytyčené cestě. "Budeme se snažit být kontinuální ve dvou ohledech. Aby byl trenér silnou osobností se schopností dlouhodobě koncepčně pracovat a dlouhodobě vést Spartu. V tomto případě se nevzdáváme cíle, který se bohužel nepodařilo naplnit ve spolupráci s trenérem Hřebíkem. Myslíme si ale, že je to správná cesta," uvedl Křetínský v úterním rozhovoru pro rádio Impuls.

Druhá věc se podle šéfa Sparty týká postavení trenéra v klubu. "Myslíme si, že by měl mít například i významné slovo v přestupové politice klubu. To je koncepce, o jejíž správnosti jsme přesvědčeni," prohlásil.

Hřebíkův nástupce bude muset najít cestu, jak vyjít s hvězdnými oporami klubu. "Komunikace mezi hráči a trenérem je potřebná, na druhou stranu budeme vyžadovat, aby hráči budoucího kouče brali jako svého nadřízeného a řídili se plně jeho pokyny. Ve chvíli, kdy s prací trenéra nesouhlasí, mají možnost to sdělit vedení klubu," nastínil Křetínský.

"Nemohou tak ale činit svévolně a bez vědomí vedení. To je příklad Karla Poborského. Jeho zpochybnění postavení trenéra bylo porušením obecných profesionálních principů i dohody, kterou jsme uzavřeli při prodlužování jeho smlouvy. Pro musel odejít," připomněl nedávné vyřazení klubové ikony z A-týmu.

Strakova odchodu nikdy nelitoval

Situace ve Spartě nebyla růžová již delší dobu, vedení ale za Hřebíkem sveřepě stálo. Kdy přišel zlom? "My jsme s panem Hřebíkem o celé situaci průběžně diskutovali a možnost jeho odchodu visela ve vzduchu minimálně od našeho selhání v utkání s Baníkem. Jak postupovala krize, tak jsme o této věci také často hovořili. Pan Hřebík k celé věci přistupoval racionálně a nemohu říci, že by byl jeho odchod jednostranným rozhodnutím," vysvětlil Křetínský.

Hřebík ve Spartě působil od poloviny loňského prosince, kdy Sparta neočekávaně rozvázala smlouvu s Františkem Strakou. Nelitoval Křetínský později odchodu populárního trenéra, pod jehož vedením sice klub vyhořel v Lize mistrů, ale v nejvyšší soutěži si počínal zcela suverénně?

"Toho rozhodnutí jsem nikdy nelitoval. A stále platí to, co jsme řekli při Strakově odchodu. Jeho práce na Letné byla obrovským přínosem, podle našeho názoru se ale Sparta musí ubírat jinou cestou. O tom jsme i nadále přesvědčeni," má jasno Křetínský.

Reklama

Související témata: