Hlavní obsah

Statistika derby: Lafata i Škoda potvrdili pověst střelců zabijáků

Praha

Klíčových okamžiků a minisoubojů nabídlo 283. pražské derby víc než dost. Sparta nakonec gólem z předposlední minuty Slavii na vyprodané Letné 2:1 porazila, 18 665 diváků je rekordní návštěvou letošního ročníku fotbalové Synot ligy. Zajímavé je statistické i grafické porovnání klíčových hráčů obou rivalů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata ze Sparty (uprostřed) vyrovnává na 1:1 v zápase se Slavií. Zabránit v tom mu nedokázal stoper Martin Latka (vlevo), ani gólman Martin Berkovec.

Článek
Fotogalerie

Kanonýři - Lafata, nebo Škoda? To byl jeden z taháků očekávaného derby. Pověst střelců zabijáků potvrdili oba muži, kteří v aktuální sezóně vévodí tabulce kanonýrů. Milan Škoda vstřelil už po pár minutách krásný gól a domácí s ním měli po celou první půli značné problémy, i díky dobře postavenému břevnu mu už ale znovu skórovat nepovolili.

David Lafata po přestávce dopravil do sítě vyraženou střelu Bořka Dočkala a jako správný kapitán tak zavelel k obratu, jinak ale plnil trochu jinou roli než Škoda. Často stál zády k soupeřově bráně a zapojoval se do postupné kombinace, naopak Škoda číhal spíše na brejky. I proto slávista urazil ve sprintu skvělých 230 metrů, naopak Lafata jen 70.

Brankáři - Slávista Berkovec si připsal čtyři zákroky a měl více práce než sparťan Štěch. Především se pak zaskvěl po hodině hry, kdy konečky prstů vytáhl na tyč střelu Kadlece. Nejlepší Štěchův moment nastal také v úvodu druhé půle, kdy vytěsnil pokus Hrubého. Tento okamžik byl pro vývoj derby zcela zásadní.

Obránci - Klíčovými muži v defenzivě byli stopeři Jakub Brabec s Martinem Latkou. Druhý jmenovaný nastoupil po zranění, které si při utkání obnovil, na hřišti se však ani trochu nešetřil. Stejně jako Brabec vyhrál deset osobních soubojů, dalších dvanáct ale ztratil a hlavně poměrně dost fauloval - šestkrát. Brabec byl jednou z ústředních postav zápasu. V první půli se trápil a chyboval před Škodovým gólem. Trenér Lavička chtěl Brabce dokonce ještě před přestávkou střídat, nakonec si však blahořečil, že to neudělal. Mladý stoper se mu za důvěru odvděčil vítězným gólem. Měl také parádní úspěšnost přihrávek 93%.

Záložníci - Ve středu pole sehráli důležitou roli Lukáš Vácha s Karlem Pitákem. Sparťan ze svých kopaček vyslal úctyhodných 92 přihrávek, z toho v 80 případech našel hledaného adresáta. Úspěšnost nahrávek tak měl hned 87%. Slávista při rozhodujícím rohovém kopu neuhlídal Costu, který nahrál skórujícímu Brabcovi. Jinak ale byl Piták po celý zápas hodně aktivní, naběhal 11 038 metrů. To je na pětatřicetiletého hráče hodně slušné číslo.

Reklama