Hlavní obsah

Ščasný: Nechci v červenci zase sedět na rybách, zkusíme Spartu nakopnout

Praha
Aktualizováno

Nedával si už moc šancí, že se na Letnou ještě někdy vrátí. Jako trenér tady získal v letech 1998 a 1999 titul, od té doby však o pár šancí vést fotbalovou Spartu přišel. Když se mu tedy teď ozvala, aby se místo odvolaného Vítězslava Lavičky pokusil vymazat pětibodový náskok Plzně a ještě obhájit titul, trenér Zdeněk Ščasný ani na chvíli neváhal. „Víťa je můj kamarád, spolu jsme tady kdysi začínali. Sparta cítí potřebu změny a impulsu, s tím jsem do toho šel,“ avizuje nový kouč.

Představení nového trenéra Sparty Zdeňka ŠčasnéhoVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Věřil jste ještě vůbec, že se jako trenér do Sparty vrátíte? A kdy vás vlastně poprvé oslovila?

Upřímně řečeno, moc nevěřil, i když jsem sledoval různé spekulace a měl zprávy od kamarádů a médií. Zpráva mě zastihla ve středu, pak to bylo hodně rychlé. O nějakém rozmýšlení nemohla být řeč. Už jednou, dvakrát jsem se Spartou jednal - a pak litoval, že to nedopadlo. To už jsem nechtěl dopustit.

Vybavila se vám hořkost, s níž jste naposledy Letnou opouštěl?

Teď jsem si na tu dobu absolutně nevzpomněl. Udělali jsme tenkrát titul, jenže přicházel nový majitel a měl jiné představy o složení realizačního týmu. Ano, hořkost a zatrpklost ve mně tenkrát byla, ale je to dávno, šestnáct let...

Jaký úkol máte od vedení Sparty a jaký si dáváte sám?

Cíl je ve Spartě pořád jasný - zkusit se porvat o titul, dosáhnout na něj. Zbývá sedm kol do konce. Nepřicházím v době žádné výsledkové krize. Víťa je můj kamarád, spolu jsme tady kdysi začínali. Sparta cítí potřebu změny a impulsu, s tím jsem do toho šel.

Jak chcete impuls do týmu dostat?

Těžko tady budu něco otáčet, převracet. Mužstvo má kvalitu, Sparta tady tři roky budovala nějaký herní systém. Byl bych blázen ho překopávat, sám proti sobě. Zkusím hráčům vysvětlit, kde vidím zásadní problémy. A vrátit mužstvo herně tam, kde bylo.

Obrátíte se i na svého předchůdce?

Hned ve středu jsme spolu s Víťou mluvili a určitě se spolu ještě potkáme. Zůstal tady celý realizační tým.

Smlouvu máte jen do konce sezóny. A dál?

Jsou dvě možnosti - buď budu pokračovat, nebo skončím. Taková je dohoda, nechci ji dál moc rozebírat. Chtěl bych smlouvu nejlíp desetiletou, ale o délce jsme se opravdu nebavili. Jen jestli jsem ochotný přijít a pomoci.

Podmínkou vašeho setrvání je titul, že?

Zůstat bych samozřejmě chtěl. Nepodepisoval jsem smlouvu proto, abych v červenci znovu seděl na rybách... Ale vím, že fotbal je takový. Můžeme být první, pak zůstanu. Můžeme být druzí a hra bude výborná, pak to bude věc jednání. Skončíme třetí a bude jasné, že to nepůjde... To se teprve uvidí. Je to pro mě výzva něco dokázat.

Přestupní termín dávno skončil, plánujete změny aspoň v realizačním týmu?

Dohoda je jasná - do realizačního týmu do léta sahat nebudu. Z Teplic chci ale přivést asistenta Standu Hejkala, byla to má pravá ruka. Je otázka, kdy se to podaří. S hráči se teprve seznámím.

Jaký dojem na vás teď Sparta dělá?

Nechci to specifikovat. Ale když jsme s ní hráli a třeba vedli 2:0, pořád jsme z ní měli obavy, že zápas otočí. Taková síla z ní šla - a dneska to tak úplně není, to je asi zásadní problém. Musím se pokusit mužstvo nakopnout a vrátit tam, kde bylo.

Co řeknete hráčům v kabině na uvítanou?

Nic složitého. Chci jim vysvětlit, kde vidím problémy, proč došlo k výměně trenéra. A připomenu jim, že trenéři jsou měněni proto, že to zařídí hráči. Aby si uvědomili, že to tak nejde donekonečna. Odpovědnost je hlavně na nich.

Dovede Zdeněk Ščasný Spartu v letošní sezóně Synot ligy k mistrovskému titulu?
Ano
26,1 %
Ne
73,9 %
Celkem hlasovalo 5396 čtenářů.

Reklama

Související témata: