Hlavní obsah

Berbrova formulace byla za hranou, ale Baroš před disciplinárku patří, tvrdí Pelta

Praha

Předseda FAČR Miroslav Pelta se v podstatě zastal místopředsedy Romana Berbra, byť jeho vyjádření o zastavení činnosti pro Milana Baroše bylo podle něho za hranou. O ovlivnění disciplinárky se však nebojí a Baroš podle něj za svoje výroky před komisi patří. Pro zklidnění situace ve fotbale by také přivítal, kdyby byly zveřejňovány tresty rozhodčím, kteří svými chybami ovlivnili ligové zápasy, jak řekl na čtvrtečním setkání s novináři.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta

Článek

Místopředseda FAČR Milan Berbr ve svém mailu předsedovi disciplinárky Richardu Bačkovi ve svém podnětu k zahájení disciplinárního řízení s Milanem Barošem za jeho výroky na sociálních sítích napsal, že žádá okamžité zastavení činnosti pro hráče. To je přeci zjevný nátlak na nezávislý orgán...

Nátlak je silné slovo. To, že dal místopředseda asociace podnět disciplinární komisi je v pořádku. Ta formulace je z mého pohledu za hranou, ale podle mne to nemá na disciplinárku žádný vliv. Jak znám jejího předsedu i ostatní členy, jsou to zkušení lidé. Pan doktor Baček je renomovaný právník v jedné zahraniční společnosti působící v České republice. Ten je na ledacos zvyklý. Spíš ta formulace místopředsedy Berbra může z jeho pohledu působit kontraproduktivně. O nezávislé rozhodování se neobávám.

Ale formulace, ať mu zastaví činnost, je přeci formou nátlaku, nebo ne?

Ta formulace byla nešťastná. Roman Berbr, když něco řekne, tak to stojí za to (úsměv). On prostě takhle mluví. Jinak komunikace mezi výkonným výborem a šéfem disciplinárky jen naprosto standardní záležitostí. Hodně mi ale vadí, že se vůbec něco takového, jako byl text onoho mailu, dostalo ven. To považuji za nepříjemnost. Je třeba, abychom si udělali pořádek. Nátlak, ale odmítám.

Je tedy v pořádku, že jde Baroš za výroky na sociálních sítích před disciplinární komisi?

To je naprosto v pořádku. Nemůžeme nechat bez povšimnutí, aby hráč mluvil o našem společném produktu, jakým je liga, jako o žumpě a vyzýval k revoluci proti členům vedení asociace. Milana Baroše mám rád, ale něco takového si nemůže dovolit. To nevidíte nikde v zahraničí. Nemůžeme připustit, aby byl náš společný produkt takto poškozován.

Na rozhodčí a poměry v lize si ale stěžují i další.

Především ti, podle nichž zápas nedopadl tak, jak oni chtěli. Všichni vědí, jak mají postupovat v případech, že se cítí poškozeni. Mohou se obrátit například na komisi rozhodčích. Když lidé vidí, jak v parlamentu spolu hovoří bývalý a současný ministr financí, tak si myslí, že mohou říkat cokoliv. Musíme zamezit tomu, aby aktéři ligy sami poškozovali tento produkt, z něhož mají také peníze na fungování klubů.

Jenže fotbal sám si škodí tím, že veřejnost už se nedozví, zda byli rozhodčí za svoje závažné chyby nějak potrestáni. Vznikají spekulace, které pak vrhají na fotbal špatné světlo. To vám nevadí?

UEFA má sice opačnou praxi, nechce, aby tresty rozhodčích byly zveřejňovány. Nevím, jestli to je šťastné rozhodnutí... Když ale vidím, jaká je u nás nedůvěra, tak si myslím, že by pomohlo, kdyby se řeklo: Ten dostal trest proto a proto. Nebudu komisi rozhodčích nic nařizovat, ale budu o tom s nimi mluvit, především s její předsedkyní Dagmar Damkovou. Napjatou situaci by to uvolnilo.

Nemohou mít spekulace kolem výkonů rozhodčích nějakou souvislost s osamostatněním ligy?

To si nemyslím. Rozhodčí by stejně zůstali pod asociací. Po technické a sportovní stránce je osamostatnění připravené. Musíme dořešit otázky financování. Liga si myslí, že svůj produkt prodá lépe, než stávající STES. Kluby samozřejmě zajímá, aby dostaly co nejvíc peněz, hlavně z televizních práv. U nás i přes mnohem vyšší částku oproti minulosti, dostává fotbal za televizní práva zlomek toho, co v jiných zemích. V našich klubech platí, že mohu vydat jen tolik, kolik si vydělám a dostanu. Je třeba dořešit také otázky kolem druhé nejvyšší soutěže, která si nevydělá a dostává ročně třicet miliónů korun. Samozřejmě jde rovněž o peníze, které vydělá reprezentace a finance od státu, které jsou vázány především na mládež.

Je možné, že by nejvyšší soutěž byla jen na placených televizních kanálech?

Možné to je. Jeden zápas by byl na veřejnoprávním, ale šlo by až o čtvrtou volbu. První tři, tedy nejatraktivnější zápasy kola, by byly na placeném kanále. To je ale otázka dalších jednání.

V souvislosti s druhou nejvyšší soutěží se hovoří o hrozbě hráčské stávky ve Viktorii Žižkov, protože už čtyři měsíce hráči nedostali peníze. Budete nějak řešit i tuto situaci?

Viktorii zkoumala už naše licenční komise. Její podmínky byly naplněny. Viktorka Žižkov je tradiční klub, bohužel finanční problémy nemá poprvé. Asi by bylo nejlepší, kdyby ji současný majitel pan Vinš nabídl k prodeji, když má problémy klub finančně zabezpečit.

Reprezentaci rozhodně nepomohl spor trenérů Vrby a Dovalila o hráče. Národní týmy máte ve své kompetenci. Jak to budete řešit?

Bylo to zbytečné. Žádný spor o hráče tu není. Prioritou je áčko, to znamená, že si trenér Vrba vezme na kvalifikační zápas s Islandem ty nejlepší. Poté budou všichni, o které bude mít zájem kouč reprezentace do jednadvaceti let Dovalil, k dispozici jemu. Určitě je lepší, aby přišli na poslední chvíli kvalitní hráči, než měl k dispozici průměrné. Máme zájem, aby na šampionátu, který pořádáme u nás, jednadvacítka uspěla co nejlépe a postoupila na olympiádu do Ria. Řekl jsem oběma trenérům, že o uvolnění hráčů z klubů nemají mít obavu. Důležité také je, že hráči áčka, kteří přicházejí v úvahu pro jednadvacítku, mají zájem na šampionátu hrát.

Domácí pohár se vlastně zúžil na Mladou Boleslav a tři severočeská mužstva. Zohledníte vzhledem k tomu i výběr místa pro finále?

Jablonec, Mladá Boleslav a Liberec to mají třicet kilometrů od sebe. V semifinále je ještě vetřelec z Teplic (úsměv). Uvidíme, jak dopadne los a místo finále samozřejmě vybereme vzhledem k fanouškům.

Proč nemá pohár svého titulárního partnera?

Česká pošta požádala, aby byla stažena z názvu, jinak smlouva je platná do června a je naplněna. Od nové sezóny by měl mít pohár nového titulárního partnera, který dá ještě víc peněz. Jednání probíhají, zatím víc prozrazovat nemohu.

Chystáte v létě další změny ve svém Jablonci?

Chystáme se kádr ještě víc zkvalitnit. Některým hráčům, jimž končí smlouvy, je zřejmě neprodloužíme. Kopicovi jsem slíbil, že když přijde zajímavá nabídka ze zahraničí, tak ho pustím. Jinak by z opor neměl odejít nikdo, pokud se neobjeví neodmítnutelná nabídka. Samozřejmě prodávat chci co nejdráž. Chceme hrát v pohárové Evropě a na to se musíme připravit co nejlépe. Ať to bude předkolo Evropské ligy, nebo dokonce Ligy mistrů...

Reklama

Související témata: