Hlavní obsah

Pět bodů na Plzeň? Ščasný věří, že Sparta ještě může ztrátu stáhnout

Praha

Naskočil do rozjetého vlaku a dostal trochu šibeniční úkol. Trenér Zdeněk Ščasný se po šestnácti letech znovu ujímá fotbalové Sparty a má ji dovést k obhajobě titulu, přestože sedm kol před koncem Synot ligy ztrácí na vedoucí Plzeň pět bodů. Smlouvu přitom dostal jen do konce sezóny, od závěru soutěže se odvine jeho další případná budoucnost na Letné. „Situace je stále otevřená,“ doufá Ščasný, že naděje na titul ještě žije.

Představení nového trenéra A-týmu Sparty Zdeňka ŠčasnéhoVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Odmítá frázi, že se Sparta bude soustředit jen na sebe. Vzhledem k situaci v čele tabulky obhájci titulu ani případná výhra ve vzájemném duelu s Plzní nestačí. Musí se modlit, ať Viktoria ještě někde klopýtne.

Jenže Plzeň ještě na jaře neztratila ani bod... „Soupeři nás samozřejmě zajímají, protože potřebujeme, aby Plzeň klopýtla. Ale věřím, že ještě může ztratit, ve fotbale formu i body můžete ztratit kdykoliv. A také věřím tomu, že jsme schopní se nakopnout a předvádět hru, kterou tady dlouho budovali," konstatoval Zdeněk Ščasný před svým prvním tréninkem na Letné.

Není však za dané konstelace přece jen přehnané, že si o prodloužení smlouvy může říci jen titulem...? „O tom vůbec nepřemýšlím. Sparta chce bojovat o titul, stejně jako za Lavičky nebo kdyby přišel kdokoliv jiný. Situace je stále otevřená," doufá kouč, který nahradil odvolaného Vítězslava Lavičku.

„Kdyby už Sparta byla se situací smířená, nechala by si změny třeba na léto. Byl bych blázen, kdybych odmítl nabídku od našeho historicky nejlepšího klubu. Teď mám starosti před sobotním utkáním v Liberci," chystá se Ščasný na svoji obnovenou premiéru.

Bookmakeři věří, že nový kouč zůstane

Sázková kancelář Tipsport vyspala kurzy na to, kdo bude trénovat Spartu v příští sezóně. Věří tomu, že Ščasnému se podaří zdramatizovat bitvu o titul - a že si prodloužení smlouvy vyslouží.

„Trenér Ščasný prostředí na Letné dobře zná. Ví, jak zde chutná ligový titul a může přinést vytouženou změnu. Sparta pod jeho vedením Plzeň ještě prožene a nakonec kouč zůstane u týmu i po sezóně," tvrdí bookmaker Petr Urbanec. Kancelář na to vypsala nejnižší kurz 1,8:1.

Nabízí se i další jména. Vesměs se jedná o „staré známé" (třeba Ivan Hašek v kurzu 5:1 nebo Michal Bílek 6:1), je tak podle bookmakerů pravděpodobné, že se k velké revoluci na Spartě neschyluje. Jediné exotické jméno v nabídce Jürgen Klopp, který po sezóně končí v Dortmundu, by opravdovou trenérskou revoluci v českém fotbale znamenal, jenže kurz 333:1 vyjadřuje spíše zbožné přání, než reálnou možnost tohoto impulsivního chlapíka získat.

Hlavní trenér Sparty k 1.8.2015:
Ščasný Zdeněk1.80
Hašek Ivan5.00
Bílek Michal6.00
Hašek Martin10.00
Uhrin Dušan ml.12.00
Straka František15.00
Chovanec Jozef20.00
Petržela Vlastimil25.00
Csaplár Josef + Kotrba Jiří30.00
Klopp Jürgen333.0
Kurzy podle Tipsportu
Který trenér povede Spartu v jarní části příští sezóny?
Zdeněk Ščasný
46,8 %
Ivan Hašek
3,7 %
Michal Bílek
3,3 %
Martin Hašek
1,8 %
Dušan Uhrin ml.
3,6 %
Jiný trenér
40,8 %
Celkem hlasovalo 2491 čtenářů.

Reklama

Související témata: