Hlavní obsah

Bylo to hektické, chyběl klid, posteskl si po krachu v Liberci Ščasný. Rozzlobil ho Váchův kiks

Radek MalinaSport.czPrávo

Úkol pro Zdeňka Ščasného, trenéra fotbalové Sparty, zněl při středečním jmenování jasně: vybojovat pro klub titul! Jenže hned v prvním duelu dostal plán útoku letenské družiny na zatím suverénní Plzeň zásadní trhlinu, neboť Pražané prohráli v sobotu v Liberci. Zatímco domácí juchali nad vítězstvím 2:1, Ščasný analyzoval důvody krachu svých nových svěřenců v bitvě pod Ještědem. „Jsem zklamaný, premiéru jsem si představoval jinak," posteskl si Ščasný, který se na lavičku Pražanů vrátil po šestnácti letech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Zdeněk Ščasný během utkání v Liberci.

Článek
Fotogalerie

Jak jste viděl první duel Sparty po vašem návratu na její lavičku?

Zdálo se mi, že jsme se do přestávky nedokázali zcela vyrovnat s nasazením soupeře. Když už jsme pustili domácí do vedení, rychle jsme srovnali a měli příležitosti strhnout vedení na naši stranu. Ale neproměnili jsme žádnou z šancí a neuklidnili situaci. Po přestávce Liberec využil standardní situaci, zatímco my jsme nedokázali zužitkovat žádnou ze čtyř velkých příležitostí.

V čem byl největší problém Sparty při utkání v Liberci?

Z naší strany byla hra hodně hektická, chtělo to více klidu. Měli jsme hodně nevynucených ztrát ve středu hřiště. Zejména v přechodové fázi jsme ztráceli strašně lehké balóny. A pochopitelně mi vadí, že jsme inkasovali po standardní situaci, kdy hráč soupeře dostane prostor, aby zakončoval nohou.

První gól Liberce padl po vaší standardní situaci a laciné ztrátě míče ve středu hřiště, kterou měl na svědomí Lukáš Vácha. Naštval vás daný okamžik hodně?

Rozzlobilo mě to, protože šlo o zbytečnou ztrátu. Nesmyslnou. Ale my jsme v celém utkání poslali Liberec do několika brejků po našich zbytečných ztrátách v okamžiku, kdy jsme sami mohli jít do přečíslení.

Byla citelným zásahem do vašich plánů absence Václava Kadlece, jemuž vystavilo stop zraněné koleno a na jeho místě musel nastoupit Jakub Řezníček?

Kadlec nám chyběl hodně, protože v předešlých zápasech hrál velmi dobře a byl ve výborné formě. Myslím, že byl schopný se v souboji s Libercem projevit a do utkání pozitivně promluvit. Nicméně zranění je situace, kterou nelze ovlivnit. Řezníček se s příležitostí nevypořádal stoprocentně. Ale na jeho ochranu, nebyl sám.

Zdálo se, že vám obrovské problémy dělá agresivita a nasazení domácích hráčů. Proč jste se jim nedokázali v daných atributech vyrovnat?

Je faktem, že Liberec byl agresivnější. Já nemohu hráčům vytknout, že by nechtěli. Ale je to dané i typologicky. V kádru máme hráče, kteří jsou zvyklí hrát do pohody, fotbalově. Nicméně to není omluva. My jsme mužstvo připravovali na velké nasazení domácích hráčů, ti podali abnormálně bojovný výkon. Je třeba se s nastalou situací na trávníku vyrovnat.

Snažil jste se během dvou dnů na lavičce Sparty po nástupu na pozici Vítězslava Lavičky něco zásadně měnit?

Vůbec ne. Snažili jsme se mužstvo nabudit, připravit na souboj s Libercem. Prohráli jsme, takže se nám to asi moc nepodařilo.

Vedení vás angažovalo, abyste pro Spartu ve zbývajících kolech vybojoval titul. Jaké jsou nyní vyhlídky vašeho mužstva?

Uvidíme, jak bude hrát v pondělí Plzeň v Teplicích. My se musíme starat jen o sebe. Každopádně prohra v Liberci je velkou komplikací. Zvláště v případě, pokud by Plzeň vyhrála.

Na co se nejvíce zaměříte směrem ke zbývajícím zápasům nejvyšší fotbalové soutěže?

Je složité vše hodnotit nyní bezprostředně po utkání. Každopádně mám několik témat, na něž se zaměříme. Jedním určitě bude návrat k agresivitě při zachování fotbalovosti.

Reklama

Související témata: