Hlavní obsah

Kat Sparty si ligovou trefu plánoval rok. Načasování bylo dokonalé, smál se Pokorný

Z euforie, v níž se topil liberecký stadión po skalpu Sparty v sobotním duelu fotbalové ligy, vyčníval ještě o stupínek výše obránce domácích Lukáš Pokorný. Právě jednadvacetiletý borec první trefou v nejvyšší soutěži zařídil domácím tříbodový zisk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký obránce Lukáš Pokorný (vlevo) a Tiémoko Konaté ze Sparty.

Článek

„Cítím se úžasně, naprosto dokonale. Všechno vyšlo ideálně," juchal odchovanec libereckého týmu. Nechytatelně napálil do sítě míč po hlavičkovém souboji Luckassena s Kováčem. „Doufal jsem, že mě nikdo nebude blokovat. Když jsem viděl kolik mám prostoru, jen jsem se maximálně koncentroval, abych balón trefil z první," popisoval rozhodující okamžik zápasu ze čtyřiašedesáté minuty Pokorný.

Triumf, který sám zařídil, měl pro libereckého zadáka výjimečnou příchuť i s ohledem na podzimní prohru Slovanu při souboji na Spartě. Tehdy naskočil do zápasu jako střídající za bezbrankového stavu, jenže za jeho hraní rukou se kopala penalta, z níž Dočkal zařídil těsnou výhru Pražanů. „Snad jsem touhle trefou odčinil tehdejší ztrátu," culil se Pokorný.

V nejvyšší soutěži debutoval v březnu 2014 při utkání v Jihlavě. První trefy se dočkal při devatenáctém startu. „Ligový gól plánuji už rok, ale vyšel až teď. Načasování bylo dokonalé. Je to jako sen," smál se mladý zadák Severočechů, jenž navíc Slovan dovedl k výhře s kapitánskou páskou. „Nejsem ani zástupce, takže vlastně nevím, proč mi ji David Pavelka při střídání dal. Pro mě jako odchovance představuje obrovskou hrdost vést naše mužstvo v roli kapitána, byť tuším, že klukům šlo hlavně o naplnění klubové kasy," přiznával Pokorný, že za první trefu mezi elitou a zápas s kapitánskou páskou jej čeká patřičný poplatek.

„Zaplatím rád. Jako malý kluk jsem stál pokaždé za brankou pověšený na síti a natahoval ruku k hráčům, abych si s nimi po vítězství plácnul. Teď jsem v opačné roli. Je to paráda," rozplýval se Pokorný.

David Vavruška, trenér Liberce
"Lukáš Pokorný je pro naše mužstvo stoperem číslo jedna. Na post stopera se však tak mladý hráč dává těžko. Mrzela ho pozice, kdy musel na místo dlouho čekat. Cítil se na nejvyšší soutěž, my jsme ho v juniorce podporovali a nabádali k trpělivosti. Absolutně jsem nepochyboval, že se prosadí. Je v klubu od pěti let, tudíž vítězný gól do sítě Sparty je pro Lukáše naprosto neuvěřitelnou odměnou. A také odměnou. Za jeho pracovitost a charakter."

Reklama

Související témata: