Hlavní obsah

Plzeňský génius Horváth slaví čtyřicítku a říká: Kariéru dojezdím na kole a doplavu

Aktualizováno

Ve středu 22. dubna oslaví plzeňský záložník Pavel Horváth své 40. narozeniny. Šikovný záložník v předstihu deklaroval, že letošní sezóna je jeho poslední. Strůjce velkých úspěchů Viktorie v domácí lize i na evropské scéně je v současné době mimo hru kvůli chronickým problémům s kotníkem a podle všeho již na fotbalový trávník jako aktivní hráč nevstoupí. „Vypadá to, že svou kariéru dojezdím na kole a doplavu,“ říká Horváth smířlivě v rozhovoru pro klubový web.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Horváth dvakrát dovedl Plzeň do základní skupiny Ligy mistrů. Jeho kariéra nyní spěje ke konci.

Článek
Fotogalerie

Horváth má za sebou bohatou a úspěšnou kariéru. Hrál za Spartu, Jablonec, Slavii, Sporting Lisabon, Galatasaray Istanbul, Teplice, japonské Kóbe a v neposlední řadě za Viktorii Plzeň. Nasbíral čtyři české ligové tituly (pátému je velmi blízko), šest prvenství v domácím poháru, se Sportingem na prahu nového tisíciletí dosáhl na double (mistr portugalské ligy a poháru).

Do Plzně přišel v roce 2008 ve třiatřiceti letech, o sedm roků později tu definitivně pověsí kopačky na hřebík. „Jsem už tři týdny zraněný a od doktorů vím, že jsem mimo hru v podstatě už definitivně. Ten kotník je opravdu ve špatném stavu. Budu věřit tomu, že když se nám poštěstí a podaří se získat titul v nějakém předstihu, tak se mi povede dostat se s nějakým obstřikem kotníku do kádru a naposledy si šlápnout na hřiště. Takhle jsem si to vysnil já, ale reálně to je spíše tak, že se na trávník už asi nepodívám," připouští plzeňská modla.

„V létě bych stejně skončil a bohužel to asi přijde o nějakou tu chvíli dřív. Manželka mi ale říkala, že jsem si už snad svoje odehrál, a má samozřejmě pravdu. Nějaký rok už jedu přesčas. Vypadá to, že svou kariéru dojezdím na kole a doplavu," utrousil zkušený fotbalista.

Bude ho trénování bavit?

Horváth se v létě přesune na trenérskou lavici a sám tuší, že nepůjde o lehkou změnu. „Polovinu života jsem věděl, že zítra jdu na trénink a za dva dny hrajeme, takže z tohoto pohledu to pro mě bude asi těžké," přemýšlí Horváth, který se v současné době mimo jiného věnuje i studiu potřebnému k získání trenérské profilicence.

„V současné době mám nějak naplánovanou budoucnost, ale nedokážu říct, jak dlouho bude spojená s trénováním nebo s prací v klubu. Já osobně budu dělat všechno proto, abych to zvládnul a byl Viktorii dále prospěšný. Nevím, jestli budu dobrý trenér, jestli vystuduji licenci a ani nevím, jestli mě to bude bavit. Je tam zkrátka spousta otazníků, velký milník v mém životě," zamyslela se legenda plzeňského fotbalu.

Devatenáctinásobný český reprezentant se přiznal, že o konci kariéry přemýšlel už před sedmi lety.

„V podstatě na přelomu roku, kdy jsem už vážně přemýšlel o své poslední sezóně, jsem přestoupil ze Sparty do Viktorky. A jsem tu už sedmou sezónu. Já jsem si ve fotbale vždycky něco naplánoval a v podstatě nikdy mi to nevyšlo. To, že jsem to s mými fyzickými proporcemi a chodidly, která jsou opravdu plochá, dotáhl ve vrcholovém sportu až ke čtyřicítce, je možná na nějakou studii," zasmál se Horváth svým tradičním vtípkům.

Reklama

Související témata: