Hlavní obsah

Dotaci města Ostravy pro Baník prošetří policie

Ostrava

Vedení Ostravy se kvůli špatnému hospodaření fotbalového klubu Baník s městskou dvacetimiliónovou dotací z loterií obrátí na okresní státní zastupitelství.

Foto: Sport.cz

Ostravští příznivci vystavili vedení Baníku Ostrava už dřív červenou kartu.

Článek

Na zneužití předloňské dotace, která měla být na podporu sportovní mládeže do 26 let, avšak klub ji využil mimo jiné i na nákup příborů na sekretariát, opravu rodinného domu či kavkazskou jedli, upozornil už na začátku dubna deník Právo, který má k dispozici protokol o městské kontrole, jež v klubu proběhla od letošního ledna do března. Baník tak do 21. dubna musel městu část dotace vrátit, konkrétně částku 355 681 korun.

Dotační podvod

„Jedná se o dosti vysokou částku a vzhledem i k názoru odborníků se Rada města Ostravy v úterý rozhodla, že se v této věci obrátíme na okresní státní zastupitelství. To by mělo prověřit, zda se Baník dopustil dotačního podvodu," řekl ve středu médiím 1. náměstek ostravského primátora Lumír Palyza (ČSSD).

Městský audit zkontroloval v Baníku to, jak hospodařil s veřejnými prostředky od července roku 2013 do konce června 2014. Úředníci zjistili, že klub z dotace například nakoupil příbory a sklenice pro sekretariát za 711 korun, jedli kavkazskou za 868 korun, ale také uhradil opravu parapetů a výměnu předokenních rolet rodinného domu za 42 540 korun. Podle Palyzy se z dotace pro mladé sportovce nakupovaly i pohonné hmoty lidem, kteří s klubem nemají nic společného či nosiče mobilních telefonů do aut. Penízy šly i na věci mimo realizaci projektu, což smlouva s městem zakazuje. Baník tak zaplatil například pronájem praček za 77 tisíc korun od července 2014 do března 2015, přitom projekt skončil už v červnu 2014.

Baník vyčká rozhodnutí policie

Mluvčí fotbalového klubu Regina Jandová uvedla, že Baník v této věci počká až na uvážení Policie ČR, zda se vůbec bude podnětem města zabývat. „U celého procesu od podání žádosti až po vyúčtování byli zástupci ostravského magistrátu, kteří průběžně kontrolovali celý proces vyúčtování dotace a neshledali ve vyúčtování žádné chyby, což potvrzuje protokol, který máme k dispozici," reagovala mluvčí Baníku.

Podle primátora Tomáše Macury se klub jednoznačně dopustil porušení rozpočtové kázně, proto i musel část dotace vrátit. „Baník porušil podmínky stanovení v rámci poskytnuté dotace. Jedná se o obvyklý postup, který město uplatňuje vůči všem, dle příslušného zákona," upřesnil před nedávnem Právu primátor.

Baník město žádá mimořádnou dotaci na mládež

Problém s dotací může mít pro fotbalový klub i další následky. Ostravští zastupitelé budou totiž příští středu rozhodovat o tom, zda Baníku přidělí mimořádnou dotaci, o kterou zažádal na mládež. „Obdrželi jsme žádost klubu na osm miliónů korun na mládež na půl roku. Takovou částku jsme ale na radě neschválili, snížili jsme ji o polovinu. Zastupitelé ve středu rozhodnou, zda na mladé sportovce ve věku od 6 do 21 let dá město na půlrok čtyři milióny," upřesnil Palyza.

Zastupitelé již letos počátkem března odmítli Baník podpořit patnáctimiliónovou dotací na vrcholový sport. Vedení města to odůvodnilo tím, že klub nesplnil jednu z podmínek, kterou je bezdlužnost. Městu totiž Baník v té době dlužil více než 800 tisíc korun za pronájem stadiónu Bazaly. Podle Palyzy však Baník již všechny závazky vyrovnal.

Reklama

Související témata: