Hlavní obsah

Plzeň narazila, její náskok na Spartu se může ztenčit. Jablonec dal další ránu Beránkovi

dos, vapSport.cz
Aktualizováno

Plzeňské tažení fotbalovou ligou dostalo další trhlinu. Lídři fotbalové ligy ve 25. kole drsně narazili. Doma prohráli 1:2 s Mladou Boleslaví. Porážku okusili po deseti kolech, na domácí půdě dokonce po dvou letech. Třetí Jablonec vyhrál nad Slavií 2:1, kouč hostů Miroslav Beránek je tak v ještě větším ohrožení. Střetnutí celků ode dna tabulky skončilo smírně 2:2, Hradečtí přitom v Budějovicích vedli už o dvě branky. Příbram vyhrála souboj s Duklou 3:0, Liberec na Slovácku nezlomilo ani vyloučení Fleišmana, Severočeši šli zase do vedení (3:2) a už ho udrželi. Bohemians 1905 vyhráli nad Teplicemi 1:0.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Zleva Milan Petržela z Plzně, boleslavští Jan Koch, Jan Kysela a plzeňský Aidin Mahmutovič.

Článek
Fotogalerie

Plzeň mohla minimálně do neděle odskočit druhé Spartě již o devět bodů. Neměl to pro ni být velký problém - vždyť vyhrála posledních osm vzájemných ligových duelů s Mladou Boleslaví. Ta navíc přijela notně oslabená. Přesto vedla 2:0 a bylo zřejmé, že po minulé remíze v Teplicích, kde na devíti zápasech skončila série vítězství, se pro Západočechy rýsuje další komplikace.

Přitom vše začínalo pohodově. Až idylicky. Už před zápasem si vysloužil aplaus publika Pavel Horváth, který oslavil čtyřicátiny. Jenže v utkání samotném to domácím nešlo. Po chybě domácího brankáře Kozáčika skóroval Skalák, ve druhé půli pak z brejku Zahustel.

Naději proti soupeři, který nastoupil v notně improvizované sestavě, vykřesal Kolář. Další šance ovšem zůstaly nevyužity, skvěle chytal boleslavský Hruška. Plzeň doma v lize prohrála naposledy v květnu 2013 s Libercem (1:2), pak šestadvacetkrát před vlastním publikem bodovala.

Teď ve stíhačce o titul dala naději Spartě. Pokud Letenští v neděli vyhrají nad Brnem, budou ztrácet na čelo jen tři body.

Slavii může vyhovovat remíza nováčků

Duel v Jablonci měl podle zákulisních spekulací rozhodnout o tom, zda se na lavičce Slavie udrží trenér Beránek, který den před utkáním oslavil 58. narozeniny. V případě nezdaru by měl být na jeho místo povýšen Pavel Řehák z juniorky, ale jak to po prohře skutečně bude, je zatím nejasné. Sám Beránek myšlenky na rezignaci rázně odmítl.

Teď už čtrnácté Slavii může vyhovovat, že oba nováčci dál pevně dřepí na sestupových příčkách. Remízou si polepšili, ale jen minimálně. Jihočeši prohráli všech předešlých osm jarních kol při skóre 6:26, teď jim alespoň zčásti může zvednout náladu to, že dokázali reagovat na dvoubrankové vedení hostů.

Liberec potvrdil cenné body se Spartou

Liberec senzační výhrou nad Spartou v minulém dějství udělal rázný krok k záchraně a v sobotu na Slovácku ho nezničilo ani oslabení. Domácí dokázali dvakrát vyrovnat, pak musel ze hry Fleišman, ale i v deseti hosté znovu udeřili a potvrdili minulé cenné body z domácí půdy.

Příbram proti Dukle jasnou výhrou potvrdila příslušnost ke klidným patrům tabulky, v tabulce se dostala před Pražany na páté místo a stejně jako oni je dokonce ve hře o pohárové příčky.

Klokani si v minulém kole výrazně pomohli vítězstvím v Českých Budějovicích. A dnes v Ďolíčku pokračovali ve stejném duchu proti Teplicím, které z posledních šesti ligových zápasů vyhrály jediný.

Program 25. kola Synot ligy:
Pátek
Jihlava - Ostrava 2:0
Sobota
Č. Budějovice - Hradec Kr. 2:2
Branky: 67. Varadi, 89. Volešák z pen. - 32. Vaněček, 44. Čermák
Příbram - Dukla 3:0
Branky: 5. Moulis, 10. Hnaníček, 72. Zeman
Jablonec - Slavia 2:1
Branky: 4. Novák, 62. Pospíšil - 11. Škoda
Bohemians 1905 - Teplice 1:0
Branka: 21. Mikuš
Slovácko - Liberec 2:3
Branky: 13. Valenta, 49. Došek - 10. Košút vlastní, 38. Delarge, 82. Frýdek
Plzeň - Ml. Boleslav 1:2
Branky: 79. Kolář - 31. Skalák, 51. Zahustel
Neděle
17:45 Sparta - Brno
Který tým získá letos mistrovský titul v Synot lize?
Plzeň
49,4 %
Sparta
47,2 %
Jablonec
3,4 %
Celkem hlasovalo 22728 čtenářů.

Reklama