Hlavní obsah

Třiašedesátiletý Andretti při pokusu o comeback vážně havaroval

INDIANAPOLIS

Těžkou nehodou bez vážnějších zdravotních následků skončil comeback třiašedesátiletého amerického pilota Maria Andrettiho za volant soutěžního vozu. Bývalý mistr světa formule 1 při testovacích jízdách na blížící se slavný závod 500 mil v Indianapolisu narazil do trosek jiného auta.

Foto: www.chez.com

Mario Andretti.

Článek

Andrettiho vůz Dallara-Honda se po střetu několikrát převrátil. "Měl jsem hodně štěstí," ulevil si pilot, který v roce 1978 vyhrál světový šampionát v královské automobilové třídě.

Andretti se vrátil do kokpitu v týmu, jehož spolumajitelem je jeho syn Michael, a může se objevit i 4. května v kvalifikaci pro prestižní závod (25. května). Vedle zraněného Skota Daria Franchittiho, který má zlomený obratel po nehodě na motocyklu, je totiž se zlomeným zápěstím mimo hru i druhý stájový pilot Tony Kanaan z Brazílie.

Pro Indy 500 se musí kvalifikovat vůz, v samotném závodě může nastoupit jiný jezdec. Pokud by se Andretti kvalifikoval, nebo dokonce i startoval v závodu, stal by se nejstarším pilotem, který kdy v Indianapolisu proslulou klasiku absolvoval. Čtyřicetiletý Michael Andretti chce v den závodu ukončit svoji kariéru a do budoucna starat výhradně o tým.

Reklama