Hlavní obsah

Utekli jsme hrobníkovi z lopaty, teď máme šanci na Evropu, liboval si příbramský kouč Tobiáš

Příbram

Příbram převzal Pavel Tobiáš na podzim po sedmém kole Synot ligy, kdy byla na posledním místě tabulky. Po dvou výhrách ji dostal nad sestupové pásmo a vyrazil za záchranou. Mužstvo pod ním hraje atraktivní fotbal a pět kol před koncem soutěže bojuje o účast v pohárové Evropě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Příbrami Pavel Tobiáš.

Článek

Příbram v předchozích sedmi zápasech Duklu nikdy neporazila. A v sobotu jí dala hned tři góly. Kde se stal ten obrat?

Byli jsme si téhle bilance vědomi, ale nijak nás nesvazovala. Do zápasu jsme vstoupili skvěle. Soupeře jsme začali napadat, vytvářeli jsme si šance a brzy jsme vstřelili dva góly. Tím jsme určili vývoj zápasu. Po změně stran se Dukla vrátila do hry především díky dobré kombinační hře. My jsme ale dali třetí gól a tím bylo rozhodnuto.

Když jste na podzim mužstvo přebíral, hrálo o záchranu. Teď můžete přemýšlet o evropských pohárech. Napadlo vás, že byste mohl na jaře ještě přemýšlet o pohárové Evropě?

Se vší pokorou říkám, že nic takového mě ani nenapadlo. Měli jsme jediný cíl - uhrát co nejvíc bodů, abychom se v lize co nejdřív zachránili. To jsme splnili před dvěma týdny. Po remíze s Jihlavou jsme si říkali, že bodů už nebude potřeba tolik. Tři následující zápasy jsme vyhráli a naše situace se úplně změnila. Tříbodový systém je v tomhle nekompromisní. Poskočili jsme v tabulce na místa, z nichž je vidět na evropské poháry. Jsme za to rádi, ale zůstáváme nohama na zemi. Pořád máme v paměti, že jsme zachraňovali ligu a utekli hrobníkovi z lopaty. Nijak nás to ale nesvazuje.

Šéf klubu Jaroslav Starka je ambiciózní člověk, vy koneckonců také a v týmu jsou zkušení hráči, kteří evropské poháry už hráli. Neříkejte, že o nich nepadne v kabině ani slovo...

Samozřejmě se o tom bavíme. Nebudu alibista. Jsme pátí a z téhle příčky se skutečně můžeme za určitých okolností do kvalifikace Evropské ligy dostat. Nebudu přeci tvrdit, že chceme skončit sedmí nebo devátí. Zbývá ještě pět kol a my se budeme snažit uhrát co nejvíc bodů. Když to v součtu udělá páté místo a další okolnosti, myslím teď domácí pohár, nás posunou až ke kvalifikaci, tak proč ne. Bránit se tomu nebudeme.

Skutečně se nemůže stát, že tahle šance nevleze hráčům do hlav?

Věřím, že ne. Ale nelétáme v oblacích. Jak jsem řekl, víme, že před pár týdny jsme hráli o záchranu.

V čem je podle vás největší síla vašeho mužstva?

V první řadě musím říct, že zásluhu na naší pozici mají hráči. Když jsem k mužstvu přišel, udělali jsme s kolegy hodně změn. Od týdenního cyklu přes trénink až po motivační prvky. Všechno jsme obrátili naruby. Hráči naši filozofii a změny přijali. Především ti nadstandardní a zkušení tahouni mužstva jako Zápotočný, Zeman, Fillo, Bednář a další. V neposlední řadě se povedlo mužstvo stabilizovat, především jeho základní sestavu. Dokázali jsme do ní zabudovat i dva dorostence, obránce Matějů a záložníka Suchana. Vznikla výborná kombinace šťavnatého mládí se zkušeností.

Zmínil jste Martina Zemana, který má na jaře úžasnou formu. Góly dává i připravuje. Co pro mužstvo tento kdysi problémový hráč znamená?

Z mého pohledu nebyl problémový. Podstatný je přístup k němu. Jsem rád, že se ho povedlo nastartovat, protože hrál pod svoje možnosti. Na jaře jde výkonnostně stále nahoru. Dnes to je pro nás klíčový, troufnu si říct, že nepostradatelný hráč. Rozhoduje zápasy. Má velké sebevědomí a to, co si dovolí na hřišti, pak inspiruje i ostatní. Velmi pozitivně působí i v kabině.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články