Hlavní obsah

Chvála ze všech stran. Kovařík je z náhradníka tahounem Plzně

Plzeň

Ač byl veden jako střelec jen u jediného gólu, zařídil plzeňský záložník Jan Kovařík při sobotní bitvě se Slováckem (4:0) ve fotbalové Synot lize hned tři trefy. Šlo o parádní představení šestadvacetiletého borce, na něhož se po utkání hrnula chvála ze všech stran.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Jan Kovařík z Plzně dává gól z penalty brankáři Slovácka Milanu Hečovi.

Článek

„Jak nastupuju pravidelně, cítím se líp. Moje sebevědomí narostlo. Pokaždé se snažím potvrdit nominaci výkonem. A doufám, že si vybojuju základní sestavu i pro příště na Spartě," připomínal Kovařík, že si užívá nynější období důvěry trenéra Miroslava Koubka.

„Honza hraje v záloze permanentně dobře. Navíc jej můžeme využít i na pozici obránce jako minule proti Mladé Boleslavi," vyzdvihl šéf plzeňské lavičky Kovaříkovu univerzálnost.

„V Plzni není žádný velký rozdíl mezi krajním záložníkem a obráncem. I zadáci hodně podporují ofenzívu, byť obranných povinností mají přece jen víc. Ale já jsem fakt rád za jakékoliv místo," naznačoval Kovařík, že po podzimním paběrkování by si snad stoupl i mezi tyče, jen aby se v sestavě udržel.

V začátku probíhající sezóny totiž ještě pod taktovkou trenéra Uhrina zůstával většinou na lavičce, v průběhu podzimu se jeho pozice neměnila. Před zimní přestávkou byl pouze dvakrát při ligovém duelu v základní sestavě, jedenáctkrát šel do hry z lavičky, ale nejdéle na sedmnáct minut. Na jaře se situace obrátila. Proti Slovácku byl poosmé mezi jedenácti vyvolenými. Vše se pozitivně promítlo do jeho výkonnosti.

První branka Plzně padla po Kovaříkově rohu. „Mělo se jednat o nacvičený signál, ale moc se nám nepovedl. Nicméně gól ze situace padl, takže super," smál se Kovařík, když si vybavil vlastní gól Slovácka.

Fotbal není hokej

Hlasatel dokonce oznámil jako autora trefy právě plzeňského borce. „Trošku mě překvapil, ale já věděl, že o rozšíření brankové bilance nepůjde. Ve fotbale to nefunguje jako v hokeji, kde se počítá při vlastní brance poslední kontakt útočícího hráče," pokrčil Kovařík rameny.

Gólu se dočkal ve 34. minutě, kdy proměnil pokutový kop. „Exekutoři jsme určení čtyři. Já si věřil, tak jsem kývl na Dana Koláře, který většinou penalty zahrává. On moje rozhodnutí respektoval," vyprávěl Kovařík, jenž ve druhé půli naservíroval gólový pas Mahmutovičovi.

Využitá penalta byla třetím zásahem Kovaříka v této sezóně, všechny přitom nashromáždil na jaře. Klidně může myslet na překonání osobního maxima. Ještě v jabloneckém dresu v sezóně 2011/2012 vstřelil pět branek. „Pro mě je hlavní, abychom dotáhli společný cíl v podobě útoku na titul. Osobní bilanci vůbec neřeším," ujistil Kovařík.

Reklama

Související témata: