Hlavní obsah

Beránek věří, že teď bude Slavii líp. A možná i na podzim, pokud Škoda nepláchne do Jablonce

Praha

Oddechl si, to nepopíral. Slavia nakonec přece jen České Budějovice udolala, takže tentokrát se v nejvyšší soutěži zachránila už čtyři kola před koncem. „Nemá smysl si něco namlouvat, cítím velkou úlevu. Fotbal je o výsledcích, a když nejsou, jsme pod tlakem všichni,“ přiznával slavistický kouč Miroslav Beránek po výhře, na kterou na jaře čekal jeho tým osm kol. Až v devátém díky dvěma trefám Škody porazil Jihočechy a další krizový ročník tak přežil.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Milan Škoda ze Slavie (uprostřed) a brankář Zdeněk Křížek a Pavel Novák z Českých Budějovic.

Článek

Samozřejmě že fotbalisté Slavie ještě stoprocentně vyhráno nemají, i když je od sestupových příček dělí devět bodů.

Trenér věří, že teď přijde úspěšná série

„Teoretická možnost, že bychom se do hry o sestup ještě namočili, sice pořád existuje, ale já věřím, že teď už bude lépe. Výhra nad Českými Budějovicemi pro nás byla důležitá, neboť nám dodá sebevědomí a jsem přesvědčen, že mužstvo nastartuje," nepochyboval Beránek o blahodárném zisku tří bodů, na které Slavia čekala od prvního jarního kola.

To po hodně slibném výkonu vyhrála v Liberci, ale od tohoto duelu vlastně celé jaro pouze paběrkovala.

„Stejně, jako jsme měli neúspěšnou sérii čítající osm zápasů v řadě, může nastat pravý opak a přijít série úspěšná," věří slávistický kouč, že vzhledem k téměř jisté záchraně se mužstvo zvedne, začne zase vyhrávat a své neutěšené postavení na třinácté příčce tabulky ve zbývajících čtyřech kolech vylepší.

Kanonýr Škoda pomoc nepotřebuje

Na pohárové umístění, s nímž v Edenu koketovali na podzim a pak i po prvním jarním vítězství v Liberci, však už Beránkův tým nedosáhne. Jediným pozitivem sezóny by se tak mohla stát koruna pro krále střelců. To ovšem za předpokladu, že by se k ní Milan Škoda dělící se zatím se sedmnácti trefami o první příčku se sparťanským snajprem Davidem Lafatou nakonec prostřílel.

„Pro mě jsou důležitější body a vzestup tabulkou než honba za individuální trofejí," odmítá se Škoda bavit o střeleckých dostizích s Lafatou. „Fotbal je kolektivním sportem, v němž má každý svou roli. Někdo je na špinavou práci, takže není vidět, jiný zase na střílení gólů, což je případ Škody," notuje si se svým nejlepším střelcem trenér Beránek.

Nad otázkou, zda teď, kdy je jeho Slavia v lize zachráněná a její výkony by měly jít podle trenérova tvrzení nahoru, pomůže svému kanonýrovi k tomu, aby se stal nejlepším ligovým střelce, se jen usměje.

„Milan žádnou pomoc nepotřebuje. Hraje a střílí tak, že si pomůže sám. Však také hráčům říkám: Dejte balón do vápna a jděte se na půli radovat, protože on už gól zařídí," ví Beránek, jak velký poklad ve Škodovi má.

Pelta se touhou po snajprovi netají

Otázkou ovšem je, zda ho bude mít v mužstvu i v příští sezóně. „V prosinci prodloužil smlouvu, takže doufám, že ho udržíme," zdráhá se slávistický trenér Miroslav Beránek připustit, že by o Škodu přišel.

Přitom není tajemstvím, že majitel fotbalového Jablonce Miroslav Pelta je právě Milana Škody lačný a chtěl by ho v létě zlákat k přestupu na sever Čech. Důrazného a průbojného útočníka by do svého týmu moc a moc potřeboval. Zvláště, když Škoda z pětatřiceti slávistických gólů obstaral sám téměř polovinu.

„Fotbal není samozřejmě jen o sportovní části," povzdechl si Beránek, vědom si toho, že nabízené peníze mohou sehrát roli, kterou ani jeho touha Škodu udržet nepřebije. „Bez tak kvalitního a produktivního útočníka by bylo složité se dál zlepšovat a naplňovat cíle, které máme. Vždyť naším druhým nejlepším střelcem je Zmrhal se čtyřmi góly."

Udrží Slavia svého kanonýra Milana Škodu v kádru i na podzim?
Ano
55,1 %
Ne
44,9 %
Celkem hlasovalo 2794 čtenářů.

Reklama

Související témata: