Hlavní obsah

Pro Spartu jde o bitvu poslední naděje, má jasno letenský odchovanec Holenda

Praha

Na Letné vyrůstal, dokonce s pražskou Spartou slavil mistrovský titul. V sobotu však fotbalový útočník Jan Holenda přijede do Prahy ke šlágru fotbalové ligy coby ofenzivní opora Plzně. A má jasný cíl. Urvat tři body, které by Západočechům prakticky zajistili mistrovský titul. Pro devětadvacetiletého útočníka už třetí v lize, neboť před devíti lety slavil také prvenství s Libercem.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Jan Holenda z Plzně se raduje z gólu.

Článek

„Jde pro mě o specifický zápas, protože jsem prošel mládeží ve Spartě. Nepochybně jde ale o výjimečné utkání pro všechny fotbalové příznivce a rovněž pro celou ligu," byl si jistý Holenda. „Vzpomínky na Spartu v sobě budu nosit pořád. Byla to parádní léta," doplnil.

Právě proti Spartě shodou okolností absolvoval obnovený debut v nejvyšší tuzemské soutěži, když se po letech v Rusku na podzim upsal Plzni. Tehdy předvedl oslnivý výkon. Následně naskočil do dvanácti zápasů, jenže většinou jen z lavičky. A teprve proti Slavii v polovině března se dočkal prvního gólu po návratu.

„Byla velká úleva, že jsem se konečně trefil. A ještě k tomu do sítě Slavie. Ten gól měl mimořádnou příchuť," smál se Holenda v narážce na fakt, že nenávist k rivalovi má pořád v srdci zakořeněnou.

Holenda: Poslední naděje pro Spartu

Jenže v sobotu bude sám členem kádru, jenž na Letné není vítán. Spíše se musí připravit na čistou nenávist, kterou v posledních letech vzájemné duely letenských borců s Plzní vyvolávají. Zvláště v okamžiku, kdy Pražané ztrácejí tři body na vedoucí Západočechy.

„Sparta je v horší pozici, my můžeme být relativně klidní a počkat, s čím na nás vyrukují. S ohledem na počet zbývajících zápasů a momentální rozdíl jde pro Spartu o zápas poslední naděje," přemítal Holenda.

V posledním duelu Západočechů naskočil v základní sestavě. Teprve potřetí v plzeňském dresu. Proti Slovácku odvedl dobrou práci, byť skórovat nedokázal. „Velkou šanci jsem měl, ale nevyužil ji. Některé další situace jsem neřešil dobře. Hlavní bylo, že jsme zvítězili. Směrem ke Spartě šlo o velkou vzpruhu," připomínal Holenda, že Západočeši nezvládli předchozí dva duely s Teplicemi (0:0) a Mladou Boleslaví (1:2).

Bude v sestavě?

Neřešil, zda jej šéf plzeňské lavičky Miroslav Koubek nasadí i v sobotu v podvečer. „Záleží na taktice, kterou trenér zvolí. Je pochopitelné, že když jsem na hřišti, ráz zápasu je odlišný, než když je v základu Aidin Mahmutovič. Já jsem spíše pro situace, kdy nás čekají souboje, což platí zejména o domácích duelech," dumal Holenda a netajil, že ač původem sparťan, v sobotu chce na Letné zažívat slastné pocity euforie.

„Každý přece rád sbírá vítězství. A tituly zrovna tak. Samozřejmě je to ještě daleko, ale bylo by nádherné vyhrát ligu v Česku s třetím klubem," zasnil se Holenda.

Reklama

Související témata: