Hlavní obsah

Loupežník Hubník vygumoval útočníky Sparty, pak soka hlavou dorazil: Sladké vítězství

Praha

V nepřemožitelného démona se při utkání se Spartou proměnil plzeňský obránce Roman Hubník. Na hřišti byl absolutním králem. Při plnění defenzivních úkolů takřka nepřemožitelný, v druhém poločase návdavkem obhájce titulu zlomil druhým gólem a Západočechy přiblížil mistrovským oslavám na jediné vítězství. „Ještě není co slavit, ale máme zkušenosti, abychom titul neztratili," uvedl borec s vizáží loupežníka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň (zleva) Jan Kovařík, Roman Hubník a Aidin Mahmutovič oslavují vítězství 2:0 na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Plzeňští fotbalisté v kabině slavili vítězství nad Spartou.

Vyhrával jste většinu soubojů, dokázal jste i skórovat. Cítil jste v průběhu utkání, že jde o váš zápas?

Určitě ne, protože do přestávky jsem zejména v rozehrávce nebyl stoprocentní. Spoustu soubojů jsem zvládl, to je fakt. Ale celkově jsme se srovnali až po prvním vstřeleném gólu, kdy jsme začali kombinovat. Psychicky nám vedení pomohlo. A po druhém gólu už Sparta nehrála, zatímco my jsme byli v pohodě.

Když jste vyhrál první souboje, stal jste se pro soupeře prakticky nepřemožitelným. Vnímal jste jednoznačnou bilanci při střetech s útočníky Sparty?

Hlavně v prvním poločase bylo soubojů opravdu hodně. Někdy to dost bolelo. Snažil jsem se získat každý míč. Je faktem, že jsem ve vzduchu většinou vyhrával. Ale když šla akce po zemi a útočník byl k balónu o metr blíže, bylo složité situaci ustát. Nicméně pomyslný magnet jsem při utkání se Spartou měl. A jsem za něj rád.

A fungoval nejen v defenzivě, ale i při útočné standardní situaci, kdy jste zařídil druhý gól Plzně.

Balón mi sjel přes vlasy, které ještě vzadu na hlavě mám. Já jsem chtěl míč jen trošku tečovat. Už jsem myslel, že půjde od tyčky ven. Byl to strašně důležitý gól.

Zatímco po přestávce už Sparta moc nebezpečná nebyla, v prvním poločase se hrálo prakticky jen na polovině Plzně. Proč jste se nedokázali ze sevření Pražanů vymanit?

Sparta si dokázala vytvořit hodně standardních situací a my jsme měli obrovské problémy se sbíráním odražených míčů, protože všechny měli domácí hráči. Proto jsme se dostali pod tlak.

Paradoxně jste právě po standardní situaci vstřelili druhý gól, jímž jste odpor Sparty definitivně zlomili.

Takhle jsme hráli mnoho utkání doma, kdy jsme tvořili, a soupeř vyrážel do rychlých brejků. Pokusili jsme se stejnou taktiku uplatnit i na Spartě. Před přestávkou jsme měli tři nebo čtyři velmi nadějné situace, jenže jsme je nedotáhli. Po obrátce jsme prakticky z první situace skórovali. Následně využili standardku a bylo hotovo. Někdy kopnete dvakrát do balónu a dvakrát skórujete. Měli jsme i štěstí, ale to k tomu prostě patří.

Cítíte, že od září 2013, kdy jste do Plzně přišel z Herthy Berlín, máte nejlepší výkonnost?

Pokud si promítnu letošní jaro, tak rozhodně ano. Odehrál jsem hodně minut a herní praxe je znát. Když jsem do Plzně přišel, jen jsem paběrkoval. Nynější jaro jsem odehrál prakticky celé a vynechal jen utkání na Dukle, což mi hodně pomohlo. Dostal jsem se do slušné formy a kluci kolem mě rovněž. Výkonem na Spartě jsme to potvrdili.

Pomyslel byste ještě v průběhu podzimu, že se do takové formy můžete dostat a čeká vás zápas o titul, v němž bude čnět vysoko nad ostatními?

Já jsem rád za každé utkání v základní sestavě, protože v Plzni jsou čtyři velmi kvalitní stopeři. Trenér mi dal na začátku jara důvěru. Snad jsem mu ji splatil. Zbývají tři zápasy a je jen na nás, zda titul uhrajeme.

Mistrovský titul můžete slavit už v příštím utkání doma proti Jihlavě. Je vůbec možné šestibodový náskok na Spartu promarnit?

Zatím není co slavit. Hned nás trenér upozornil, že nesmíme propadnout euforii. V sobotu jsme společně nocovali na hotelu a v neděli máme trénink. Nicméně k titulu stačí jediné vítězství a já věřím, že plzeňský tým má dostatek zkušeností, aby zvládl už první mečbol.

Část kariéry jste prožil i ve Spartě, které jste pomohl k mistrovskému titulu před ochodem do Německa. Jaké pro vás bylo nastoupit k bitvě o titul na Letné v dresu soupeře?

Za rok, který jsem prožil ve Spartě, jsem vděčný. Bylo to krásné působení. Hrál jsem super fotbal, nastupoval v Evropské lize a prosadil se do reprezentace. Moje vzpomínky jsou skvělé. Na druhou stranu nyní jde o našeho největšího rivala. Je hodně sladký pocit rozhodnout bitvu o titul, protože druhý gól byl pro naše psychické rozpoložení hodně důležitý.

Kvůli týmové úmluvě se v honbě za titulem neholíte. Věříte, že vizáž loupežníka budete mít už jen týden?

Dokud nebude boj o titul rozhodnutý, nesmí se holit nikdo v kabině. My jsme s Honzou Holendou přestali žiletky používat trošku dříve, proto máme tváře tak zarostlé. Uvidíme po Jihlavě, zda plnovous shodíme.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice