Hlavní obsah

Vůči Liberci nejsem zapšklý, tvrdil jablonecký kouč Šilhavý po druhé výhře v derby

Jablonec

Fotbalisté Jablonce i podruhé v sezóně ovládli Podještědské derby! Po podzimním triumfu 1:0 v Liberci uspěli i v odvetě na domácím trávníku a po vítězství 2:0 přepsali historii vzájemných soubojů se sousedním rivalem. Vůbec poprvé v české lize totiž Jablonec vyhrál v jednom soutěžním ročníku oba zápasy s libereckým Slovanem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý diriguje svůj tým v Podještědském derby s Libercem.

Článek

A výhra znamenala pro jablonecký tým i další velké plus. Už má sice jisté třetí místo v ligové tabulce, ale snížil ztrátu na druhou Spartu na tři body. Nedělní duel rozhodli domácí fotbalisté dvěma gólovými údery v první pětiminutovce druhé půle.

„Až do té doby to byl boj se všemi znaky derby. Nikdo nechtěl udělat chybu. Viděli jsme spoustu ztrát míčů s množstvím osobních střetů. I proto z toho vzešel bezbrankový stav až do konce prvního poločasu. Až po přestávce jsme zkvalitnili naši hru na balónu a byli jsme směrem dopředu nebezpečnější," pustil se do hodnocení jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Co se dělo v jablonecké kabině o přestávce? „Znovu jsme nabádali hráče, aby se vrátili k tomu, co jsme si řekli před zápasem. Tedy zbavit se nervozity, neschovávat se před míčem a nabízet se do šancí. To se zlepšilo a kluci si už víc věřili i při kombinaci," líčil trenér vítězů.

Šilhavý: Prožil jsem ve Slovanu tři nádherné roky

Fakt, že se stal prvním koučem Jablonce, který slavil se svým týmem dva skalpy Liberce po sobě, vzal s nadhledem. „Je to paráda. Každé vítězství v derby je příjemné. Byla skvělá atmosféra, hodně lidí, tak to má vypadat. Ale vůči Slovanu nejsem zapšklý. Prožil jsem tam do loňska tři nádherné roky. Jsem ale v trenérské činnosti zase dál a chci vyhrávat pro Jablonec. Věřme, že to bude pokračovat i v dalších zápasech," uvažoval Šilhavý.

Pomohla mu proti Liberci znalost soupeře, kterého úspěšně trénoval. „Věděli jsme, že Slovan má rychlé hráče Delargeho, Bakoše, Šurala i Frýdka. A že je dovede v ofenzivě doplňovat Pavelka. Útočné snahy hostí jsme díky pozornosti v defenzivě uhlídali, ale nechci libereckou hru příliš rozebírat, ani mi to nepřísluší," líčil jablonecký trenér.

Je reálné, aby Jablonec ještě prohnal v boji o druhé místo Spartu? „Chceme zbývající tři kola vyhrát a předvést hru, která by vedla co nejlepším výkonům. Ale Sparta má pořád výhodu v tříbodovém předstihu před námi a její výsledky neovlivníme. V koutku duše můžeme doufat, že zaváhá, nicméně musíme hledět hlavně na svoje vystoupení," dodal Šilhavý, jehož tým má nakročeno i do finále Poháru FAČR. Do středeční semifinálové odvety s Mladou Boleslaví půjde v lepší výchozí pozici díky výhře 2:1 ze soupeřova hřiště.

Reklama

Související témata: