Hlavní obsah

Trenér Sparty Griga ví, jak rychle lidé zapomínají

PRAHA

Úspěšný debut na střídačce pražské Sparty má za sebou kouč Stanislav Griga. Mistr, který poslední tři ligové zápasy prohrál, zabral a pěti brankami smetl předposlední Blšany. Slovenský kouč návrat na Letnou hodně prožíval, mnohokrát své svěřence hlasitě dirigoval. "V naší defenzivní hře bylo moc chyb, bylo nutné hráče na ně upozornit," říkal Griga na pozápasové tiskové konferenci.

Článek

Sparta letos poprvé vstřelila v lize více než dva góly. "Ofenzivní stránka našeho výkonu byla dobrá, předvedli jsme hodně pohledných akcí. Zato defenzíva neklapala, dostali jsme dva laciné góly. Hráli jsme moc živelně, příliš dopředu. Proti Arsenalu takhle hrát nemůžeme," popisoval výkon svého celku slovenský kouč s ohledem na úterní zápas Ligy mistrů.

Dusná atmosféra domácích zápasů, protkaná hanlivými pokřiky fanoušků na adresu nenáviděného trenéra Hřebíka je minulostí. Na Letnou se vrátil uznávaný sparťan a domácí celek se probral z letargie. "S výsledkem jsem spokojený, ale výhru nijak nepřeceňuji. Těžké zápasy nás ještě čekají. Hráči zvládli tlak, dokázali odhodlání přenést na hřiště. Byl jsem osobně zvědavý, jak to zvládnou," pochvaloval si výkon svých svěřenců Griga.

Medvědí služba Spartě

Trenér Blšan Michal Bílek si na tiskové konferenci postěžoval na situaci z poslední minuty prvního poločasu. Útočník hostí Střihavka se řítil do brejku, po kontaktu s domácím obráncem Lukášem skončil na zemi. Sudí Matějek nechal pokračovat ve hře, přestože se to blšanskému hráči vůbec nelíbilo.

"Když hrál loni Standa na Spartě s Libercem, tak si postěžoval, že rozhodčí dělají Spartě medvědí službu. Stejné to bylo dneska, Lukáš měl být vyloučen a měli jsme kopat penaltu. Rozhodčí ovlivnil zápas, jsem hodně naštvaný," tvrdil po zápase Bílek.

Domácí kouč s bývalým spoluhráčem ze Sparty nesouhlasil. "Situace zaváněla penaltou, na vyloučení ale rozhodně nebyla. Kdyby Střihavka hned vystřelil, nebylo by co řešit. Lukáš jeho zpomalení využil a šel mu do těla. Penalta byla na rozhodčím, na vyloučení to určitě nebylo," přidal domácí trenér svůj pohled na situaci.

Skandování nepřeceňuje

Blšany výhodu pokutového kopu do šatny nedostaly, naopak Sparta po přestávce zasadila soupeři smrtící úder. Po odehraných dvaceti sekundách utekl obráncům Pospěch, jehož centr si do vlastní sítě srazil Vorel. Po hodině hry přidali další dvě trefy Matušovič a Petráš. Na konečných 5:2 upravil hostující Polodna v 69. minutě.

Sparťanské publikum bylo v euforii a hlasitě dávalo svoji spokojenost s novým trenérem najevo. "Podobné skandování je příjemné, ale nijak jej nepřeceňuji. Stejně potrvá jen do úterka, po dalším zápase může být vše jinak. Lidé rychle zapomínají," uvědomuje si třiačtyřicetiletý lodivod.

V průběhu zápasu stáhl Griga ze hřiště Zelenku, pro zranění pak Petrouše a Doška. "To byla taktika už před zápasem. Chtěli jsme klíčové hráče šetřit před zápasem s Arsenalem. Došek má teplotu a nějakou střevní chřipku. Izolovali jsme ho od týmu, ale v úterý pravděpodobně k dispozici nebude," uvedl na adresu vytáhlého útočníka trenér.

Reklama

Související témata: