Hlavní obsah

Baník nemusí platit Žižkovu za Hušbauera a Koukala. Prozatím

Praha/Ostrava

Ostravský Baník nemusí platit Viktorii Žižkov přibližně 8,5 miliónů korun za přestupy fotbalistů Josefa Hušbauera a Zdeňka Koukala z roku 2010. Alespoň tedy prozatím. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 6, který předběžným opatřením zakázal Fotbalové asociaci (FAČR) po Baníku tyto peníze vymáhat. „Soud rozhodl o předběžném opatření v plném rozsahu našeho návrhu,“ potvrdil právní zástupce Baníku Ostrava v této kauze Tomáš Sokol.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Hušbauer během tréninku na Strahově.

Článek

V letité kauze už v prosinci 2010 arbitráž nejprve nařídila Baníku zaplatit šest miliónů korun, ale již za tři měsíce toto své rozhodnutí komise zrušila a ostravský klub od pokuty za neplnění splátkového kalendáře osvobodila. Případ se následně dostal až k soudu, který dal za pravdu Žižkovu.

Na základě toho Arbitrážní komise Fotbalové asociace ČR v březnu tohoto roku opětovně rozhodla, že Baník Ostrava musí Viktorii Žižkov oněch téměř 8,5 miliónu korun zaplatit. Své rozhodnutí odůvodnila opakovaným neúspěšným pokusem o smír mezi účastníky. „V rámci orgánů FAČR jsme již neměli žádnou možnost odvolání a proto jsme se obrátili na soud," přiblížil majitel klubu Petr Šafarčík.

Předběžné opatření ovšem neznamená, že Baník peníze, které údajně Žižkovu dluží, nebude muset jednou zaplatit. „Soud uložil FAČR zákaz výkonu rozhodnutí ve formě přestupů a hostování do klubu a zákaz přijetí opatření ve formě odebrání soutěžních bodů. Současně soud fotbalové asociaci ukládá nepovažovat pro účely licenčního řízení vedeného s Baníkem povinnost uhradit částku 8.404.600 korun, vysvětlil Sokol a dodal, že společně s klubem nyní připravují další žalobu na zrušení samotného rozhodčího nálezu.

Reklama