Hlavní obsah

Historické milníky Synot ligy: Poborský si geniální lob nacvičil už na Žižkově

Poborského lob, to je po Panenkově penaltě další pojem, který přesáhl hranice českého fotbalu. Po všech stránkách originální záložník se jím proslavil ve čtvrtfinále mistrovství Evropy 1996 proti Portugalsku. Brilantní kousek si ovšem nacvičil již o dva roky dříve v dresu žižkovské Viktorie. Právě parádnímu lobu Karla Poborského je věnován další díl historických momentů Synot ligy.

Karel PoborskýVideo: synotliga.cz

 
Článek

Jihočeská hvězda přestoupila na Žižkov v létě 1994. A hned v prvním utkání proti Hradci Králové dokázala, že bude obrovskou posilou Viktorie.

Diváci přitom netušili, s jakým handicapem Karel Poborský nastupoval.

„Den před utkáním jsem měl autonehodu, když jsem jel z Budějovic na trénink. Auto bylo na odpis, mně se naštěstí nic nestalo, i když jsem z toho byl pořádně rozhozený. Nakonec jsme se s trenérem Kotrbou dohodli, že to zkusím. Všechno dopadlo dobře, byla to náplast na předchozí den," líčí po letech Poborský.

Na mysli má samozřejmě parádní gól, kterým zvyšoval na 3:0. Viktorka nakonec zvítězila 5:1.

Jeden z hezčích a lepších gólů...

Tehdy dvaadvacetiletý záložník se blýskl cizelérským lobem, který pak ještě v kariéře několikrát zopakoval.

„Je to jeden z mých hezčích a lepších gólů, na které si český fanoušek vzpomene," culí se snad až příliš skromně.

„Šli jsme do brejku a někde na půlce hřiště jsem dostal přihrávku. U vápna jsem hledal někoho, kdo by byl lépe postavený než já. Ale nakonec jsem situaci vyhodnotil jinak, gólman byl hodně vpředu, tak jsem ho přehodil lobem," popisuje nynější majitel Dynama, který má z domácí soutěže tři mistrovské tituly.

Reklama

Související témata: