Hlavní obsah

Lepší než Jágr. Dočkal si čtyřmi asistencemi vytvořil osobní rekord

Praha

Loni vytvořil rekord fotbalové Synot ligy v počtu asistencí, letos je s deseti góly zase jejím nejlépe střílejícím záložníkem. Sparťanský středopolař Bořek Dočkal ale přece jen šance především připravuje a v pátečním duelu se Slováckem (5:2) se blýskl hned čtyřmi gólovými přihrávkami. „Lidem se fotbal mohl líbit,“ usmíval se šestadvacetiletý reprezentant.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Bořek Dočkal sehrál vydařenou partii.

Článek
Fotogalerie

Čtyři asistence, to jste lepší než Jágr na hokejovém šampionátu.

Čtyři asistence jsem v jednom zápase ještě nikdy neměl. Víc mě ovšem těší, že jsme vyhráli, do zápasu dobře vstoupili a dopředu to z naší strany mělo úroveň.

Míříte za celkovým prvenstvím v Chance indexu, jenž se zaměřuje na plejmejkry. Je to pro vás cenná statistika?

Abych pravdu řekl, přesně nevím, co všechno zohledňuje. A já statistiky nemám moc rád. Někdy mám dobrý pocit, že jsem mužstvu pomohl víc, přitom žádnou asistenci nemám. Často rozhoduje průniková předfinální přihrávka, která se pak nikde neobjeví. Jindy zase čtyřikrát kopnu míč do vápna a jsou z toho čtyři góly.

Góly a asistence vás ale těší, ne?

Samozřejmě. Deset gólů za sezónu bylo mým tajným cílem. S nimi jsem spokojený, je to dobrá meta. Pokud jde o asistence, třeba minule s Plzní jsem měl kolem vápna spoustu situací i centry, ale nikoho jsem nenašel. Kdybych si mohl čtyři asistence rozložit na dvě proti Slovácku a dvě proti Plzni, asi by to pro mužstvo bylo cennější.

Protože po porážce s Plzní je reálná šance na titul pryč...

Plzeň celý rok vyhrávala a neprohrála tři zápasy za sebou, tak nevím, jak by se jí to mohlo stát teď. Malé procento tam je, ale beru to jako hotovou věc.

Bylo těžké se po klíčové porážce s Plzní zvednout?

Jednoduché to nebylo. Většinu jara jsme situaci ve svých rukou neměli, ale dostali jsme se do fáze, kdy jsme jim mohli boj o titul znepříjemnit a dostat je pod velký tlak. Nebylo pak snadné vypustit z hlavy, že se nám to nepovedlo. Rozumnější řešení ovšem nebylo.

Teď už hrajete jen o druhé místo. Kde jste ztratili titul?

Nejvíc mě straší pět bodů, které jsme odevzdali Baníku Ostrava.

Co Spartě proti minulé mistrovské sezóně chybělo?

Někdy herní kvalita, jindy lepší produktivita. Na jaře jsme dostávali moc gólů, to jsme si bohužel přinesli ze zimní přípravy. Soupeři stačilo málo a dával nám góly. Pokud chceme uspět v pohárech, musíme se v tom výrazně zlepšit. Třeba Dněpr je ve finále Evropské ligy díky tomu, že dobře brání. Loni jsme také sezónu odehráli v jedenácti, dvanácti lidech, nikdo na delší dobu nevypadl. Teď jsme věděli, že třeba ztrátu Pavla Kadeřábka bychom těžko lepili - a on se na jaře opravdu zranil. Stejně jsme si to ale mohli uhrát.

Reklama