Hlavní obsah

Lafata závidí hokejistům atmosféru, ne slávu. Mají to vydřené, poukazuje fotbalový kanonýr

Svůj ligový duel se Slováckem (5:2) odehráli v pátek večer, teď mohou i fotbalisté Sparty přes víkend držet palce českým hokejistům na domácím světovém šampionátu. Semifinálový duel s Kanadou samozřejmě přitahuje jejich pozornost. „Šel bych do haly, ale nemám lístek,“ usmívá se kapitán týmu David Lafata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata oslavuje se spoluhráči ze Sparty vstřelený gól v pátečním utkání proti Slovácku.

Článek
Fotogalerie

Vyprodané stadióny s ním nic nedělají, velkých zápasů už zažil na klubové i reprezentační úrovni dost a dost. Mistrovství světa v hokeji ho přesto uchvátilo, tím spíše, že se do hlediště osobně vypravil.

„Byl jsem sice jen na jednom zápase, ale mohu říci, že šampionát se vážně povedl. Je vidět, že jsme hokejový národ," říká David Lafata, nejlepší kanonýr v historii samostatné české fotbalové ligy.

Atmosféru na fotbalových stadiónech kazí nezbytné vulgarity, často i výtržnosti. V tom je hokej o kus dál.

„Atmosféra v hale je perfektní. Určitě ji hokejistům závidím," líčí Lafata. Závistí ovšem netrpí. „Klukům přeju. Nic nemají zadarmo, musí si to odmakat. Držím jim palce, aby to dotáhli na zlatou medaili," poukazuje letenský kanonýr.

Znovu v čele tabulky střelců

V posledních kolech se mu daří. Také proti Slovácku přispěl jednou trefou k velké kanonádě a 18. gólem se ujal vedení v čele tabulky kanonýrů.

„Koruna krále střelců by pro mě byla jistou náplastí. Hlavně jsme však chtěli titul - a ten už nezískáme. Prohrou s Plzní boj o něj skončil. Před zápasem se Slováckem to bylo těžké skousnout. Ale motivaci v závěru ligy stále máme. Musíme se soustředit, abychom uhráli aspoň druhé místo," ujišťuje Lafata.

Páteční přestřelka ho uspokojila. „Chtěli jsme potěšit lidi, kteří na stadion přišli. Viděli sedm gólů, z toho pět v soupeřově síti, tak můžeme být spokojení."

Reklama

Související témata: