Hlavní obsah

Koubek měl slzy na krajíčku. Končit nemusí, v Plzni se hříchu nedopustil

Plzeň

Užíval si srpnového Rakouska. S manželkou relaxoval před deseti měsíci pod alpskými velikány, když znenadání zazvonil telefon a fotbalový trenér Miroslav Koubek dostal nabídku jít trénovat Plzeň. Tušil, že jde o poslední velkou výzvu. A tak neváhal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek, Marian Čišovský a Adolf Šádek slaví spolu s fanoušky mistrovský titul.

Článek
Fotogalerie

Mistrovské oslavy v kabině Plzně.

„Nečekal jsem, že bych ještě takovou šanci dostal," přiznal Koubek, když v srpnu po třech kolech nahradil na lavičce Západočechů Dušana Uhrina mladšího. Po nečekaném vyhazovu v březnu 2014 ze Slavie, kterou zachraňoval, se najednou octl na opačném pólu tabulky. Rozkaz vedení Viktorie zněl jasně. Po roční pauze vrátit Plzeň na tuzemský fotbalový trůn.

Před zimní pauzou měla Plzeň na druhou Spartu náskok jediného bodu, nicméně Koubek mužstvo obdivuhodně připravil právě na vzájemný zápas s letenským rivalem (2:0). „Nepochybně jde o nejnáročnější angažmá mojí kariéry. Pracovat v Plzni po veleúspěšné éře Pavla Vrby je pro každého náročné. Není jiná volba než být úspěšný," říkal Koubek.

Důchod ještě počká

V minulosti vedl Kladno, Chomutov, německý Amberg či jako asistent Jarabinského vyrazil na exotickou misi do Číny. Ostatně coby kolega uznávaného stratéga slavil na konci osmdesátých let double ve Spartě. Sám dosáhl největších úspěchů s Kladnem, které přivedl k vítězství v divizi a později v druhé lize. Když s Ostravou už takřka třímal titul v rukách, vyrvala mu jej Sparta.

„Jestli nezískám s Plzní titul, ukončím trenérskou kariéru. Byl by hřích neuspět s takovým hráčským materiálem," přiznal v průběhu jara, když Západočeši navýšili náskok na Spartu v jednom okamžiku náskok na pět bodů.

„Důchod a klid ještě počká," smál se Koubek, když si užíval mistrovských oslav. „Emočních prvků je více. Jednak z ligového vítězství, a pak z nápisu na zádech mistrovských triček," narážel Koubek na poctu plzeňskému obránci Čišovskému.

„Jako hráč jsem titul nikdy nezískal, jednou jsem přispěl jako asistent. Teď jde o vrchol kariéry. Byla radost pracovat s plzeňskými hráči," rozplýval se Koubek a slzy měl na krajíčku.

Získali fotbalisté Viktorie Plzeň letos mistrovský titul zaslouženě?
Ano
94,8 %
Ne
5,2 %
Celkem hlasovalo 21883 čtenářů.

Reklama

Související témata: