Hlavní obsah

Slavia slib nesplnila, nový stadión v nedohlednu

PRAHA

Sliby, chyby. Podle dva roky starého prohlášení vedení fotbalové Slavie měli příznivci červenobílých tento víkend fandit při derby se Spartou na novém stadiónu v Edenu. Jenže ve Vršovicích jsou jen hromady hlíny, po rostoucím stánku ani památky a 'sešívaní' nadále přežívají ve strahovském exilu.

Článek

Když začala Slavia bourat starý stadión, generální ředitel klubu Petr Leška prohlásil, že na ochozy nového vstoupí příznivci pražského celku 19. října 2005, tedy ve středu. Již delší dobu je ale jasné, že dva roky starý slib zůstane nesplněn.

Hlavním důvodem, proč se v Edenu ještě ani nezačalo stavět, jsou peníze. Miliardu korun na nový stadión pro více než 21 tisíc diváků Slavia nemá. Zatím podle Lešky klub zajistil jen potřebná stavební povolení a připravil území, na němž se má stavět. V Edenu Slavia proinvestovala zhruba 70 miliónů korun, ale partnera na financování tak velkého projektu nesehnala.

"Zadání pro naše finanční poradce je takové, aby byla v horizontu patnácti let zajištěna návratnost, aby závazky spojené s touto investicí ekonomicky neohrozily Slavii," řekl v úterý Leška. Posteskl si, že na rozdíl od zahraničí nemůže počítat s větší spoluúčastí daňových poplatníků. Městská část Praha 10 sice projektu vyslovila svou podporu, ale financovat stadión nebude.

Leška už raději termín nestanoví

Přesto Leška zůstává optimistou a věří v životaschopnost projektu. "Uvědomujeme si určitá rizika, ale věříme, že náš projekt má potenciál. Jeho ekonomické parametry jsme ověřili u nezávislých auditorů," řekl šéf Slavie.

V prognózách je však už mnohem opatrnější. "Stavět se může okamžitě po dořešení financování. Další termíny už ale nebudeme určovat," prohlásil Leška. Dva roky starý výrok se podle jeho slov opíral o prohlášení architekta stadiónu.

Martin Kotík z ateliéru Omikron-K však dnes přes tiskového mluvčího Slavie vzkázal, že říjnový termín vyslovil s jistou nadsázkou. "Pokud by vše bylo ideální, bylo by možné jej splnit. Jako v celé společnosti, tak i ve fotbale poslední dva roky ideální nebyly," řekl Kotík.

Na průtazích nevidí nic neobvyklého. "Stačí porovnat stavby obdobného rozsahu v Praze, abychom zjistili, že příprava projektu a území trvá často i delší dobu," dodal Kotík.

Reklama

Související témata: