Hlavní obsah

Opravená tribuna Androva stadiónu v Olomouci nabízí lepší zázemí

Nové zázemí pro fotbalové týmy a rozhodčí, modernizované prostory pro novináře, televizní studio i reprezentativní místnosti pro VIP hosty nabízí zrekonstruovaná hlavní tribuna Androva stadiónu v Olomouci. Tribuna, jejíž oprava stála zhruba sedm desítek milionů korun, byla slavnostně zprovozněna dnes. Olomoucký stadion bude v červnu hostit evropský šampionát fotbalistů do 21 let.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Měsíc před konáním mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Olomouci slavnostně uvedli do provozu zrekonstruované zázemí Androva stadiónu. Na snímku je předseda Organizačního výboru ME U21 Petr Fousek.

Článek

"Díky rekonstrukci tribuny náš stadión splňuje všechna kritéria, která UEFA stanovuje. Ta samozřejmě dobře ví, co potřebuje fotbalový stánek ve 21. století, jaké musí být zázemí pro aktéry utkání a jaké podmínky vyžadují například média," uvedl předseda neziskového spolku SK Sigma Olomouc MŽ Jaromír Gajda.

Hlavní tribuna Androva stadiónu se díky rekonstrukci zvětšila o 3,5 metru, takže splňuje náročné předpisy fotbalové asociace. Opraveno bylo i tréninkové hřiště v Olomouci-Řepčíně, které má nyní umělé osvětlení, nové šatny, kiosek i sociální zařízení pro diváky.

"Všude je kompletně nové sociální zázemí podle příslušných norem, v početnosti i kvalitě. Na hlavní tribuně došlo k rozšíření stánků s občerstvením na dvojnásobek a pro dámy se rozšířily toalety," podotkl Gajda.

Rekonstrukce Androva stadiónu trvala sedm měsíců a začala později, než se plánovalo, protože jeden z účastníků výběrového řízení se odvolal proti jeho výsledku. Stavebníci se tak mohli do práce pustit až na začátku října, avšak opravu stadionu nakonec stihli provést včas.

Celkem vyšla rekonstrukce Androva stadiónu i hřiště v Řepčíně asi na 80 miliónů korun. "Z toho 60 miliónů státní dotace, pět milionů vlastní zdroj, kraj přispěl osmi milióny a město Olomouc sedmi a půl milióny," vyčíslil náklady Gajda.

Slavnostního zprovoznění se zúčastnil i šéf organizačního výboru šampionátu Petr Fousek. "Andrův stadion skutečně splňuje kritéria UEFA, splňuje kritéria fotbalové asociace a umožní českému a moravskému fotbalu těžit z toho, že jsme sem ten šampionát přivedli. Tím šampionátem ale nic nekončí. Samozřejmě sem chceme přidělovat další zápasy českých reprezentací, ať už A-mužstva nebo jiných kategorií. A stejně tak věříme, že Sigma naváže na své pohárové ambice," uvedl Fousek.

Reklama

Související témata: