Hlavní obsah

Místo Hrdličky kandidují do výboru FAČR Jukl, Prokeš a Šádek

Generální ředitel hradeckých fotbalistů Richard Jukl, generální manažer Dukly Praha Michal Prokeš a generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek se ucházejí o post ve výkonném výboru Fotbalové asociace ČR za ligu po bývalém řediteli Teplic Františku Hrdličkovi, který loni zemřel. Jeho nástupce bude zvolen na valné hromadě, která se uskuteční 5. června v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek (vpravo) během plzeňských oslav.

Článek

Momentálně má profesionální fotbal ve výkonném výboru trojí zastoupení v osobách místopředsedy asociace Dušana Svobody (Sparta), Josefa Lébra (Olomouc) a Tomáše Paclíka (Plzeň). Po valné hromadě se k nim přidá čtvrtý. FAČR potvrdila, že do páteční uzávěrky kandidátek podali přihlášku tři uchazeči Jukl, Prokeš a Šádek. Kandidáty ještě před valnou hromadou musí vzít na vědomí výkonný výbor, který zasedne 2. června.

Šestačtyřicetiletý Jukl je bývalý ligový fotbalista. Většinu kariéry strávil v Hradci, oblékal i dres Drnovic a Českých Budějovic. Ligovou kariéru zakončil v roce 2001 s bilancí 216 zápasů a 36 gólů. Od roku 2004 je členem vedení Hradce Králové, kde je už deset let ředitelem.

"Kandidaturu jsem začal zvažovat v průběhu jarní části této sezony a definitivně jsem se rozhodl po domácím utkání s Příbramí," řekl Jukl pro hradecký klubový web. "Chci zastupovat hlavně dobré zájmy klubů a pokračovat v prosazování podpory mládeže v českém fotbale. Jsem již tři roky členem Komise mládeže FAČR, takže i tato problematika bude mojí náplní," dodal.

Prokeš nechce politikařit

Také Prokeš patří ke klíčovým osobnostem FAČR v otázce výchovy mládeže. Na starosti má zejména projekt fotbalových akademií. Sám s aktivním fotbalem skončil kvůli zdravotním problémům ve 28 letech a dal se na trénování. Mimo jiné byl šéftrenérem mládeže ve Slavii. Momentálně se jako ředitel a člen představenstva klubu podílí na úspěšném působení Dukly v první lize.

"Jdu do toho s tím, že nechci politikařit, ale věnovat se opravdu fotbalu. Proto jsem ani nikoho neoslovoval. Nevolal jsem nikomu, aby mi dal hlas s tím, že mu pak s něčím na oplátku pomůžu já. Takhle to dělat nechci. Chtěl bych na půdě asociace pokračovat v tom, co jsem začal, a to je práce s elitní mládeží. Buď mi k tomu kluby dají mandát, nebo ne. Záleží na nich," řekl Prokeš serveru aktuálně.cz.

Čtyřicetiletý Šádek by ve výboru mohl doplnit svého šéfa Paclíka a Plzeň by tak stejně jako konkurenční Sparta mohla mít dvojí zastoupení. Šádek patří ke klíčovým postavám současného úspěchu Plzně, když má na starosti chod klubu.

Reklama