Hlavní obsah

Setkání legend: Zatracený zlatý gól! Čtvrthodinka chyběla Čechům k titulu mistrů Evropy

Připomínka jednoho z největších úspěchů národního týmu je zde. Lákavé motto Setkání legend zve fotbalové fanoušky na reprízu finále mistrovství Evropy 1996 mezi Českou republikou a Německem. Utkání se bude hrát dnes od 18:00 v pražském Edenu. V závěrečném dílu vzpomínek na slavný šampionát v Anglii si připomeneme finále, v němž Češi ve Wembley podlehli 1:2 Německu až zlatým gólem v prodloužení...

Mistrovství Evropy 1996 finále Česko - Německo

 
Článek

Od Německa k Německu. První porážka ve skupině Uhrinův tým nerozhodila, spanilou jízdou se probil až do finále ve Wembley.

„Doufali jsme, že když už jsme až ve finále, může se stát cokoliv. A taky že se málem stalo. Chybělo nám nějakých patnáct minut, abychom byli mistry Evropy," vzpomíná obránce Miroslav Kadlec.

„Najednou jsme byli před finále, zase s Němci, což nikdo nečekal. Paradoxně jsme ve finále hráli asi nejhezčí fotbal, byli lepší než Němci a šli do vedení z penalty," líčí záložník Karel Poborský.

Právě faul na něj v 58. minutě z penalty potrestal Patrik Berger. Jenže Němci vytáhli žolíka - Oliver Bierhoff v 73. minutě nejdřív vyrovnal a poslal finále do prodloužení, které již v 95. minutě ukončil nově zavedeným zlatým gólem.

Neuvěřitelné zklamání trvalo jen chvíli

„Obzvlášť druhý gól, který znamenal náhlý konec, byl hodně smutný okamžik," lituje i po letech záložník Radek Bejbl.

„Neuvěřitelné zklamání, kdy člověk prostě nechce uvěřit, že najednou je konec. Že se nepodařilo něco, co se podařit mohlo," vybavuje si závěr útočník Pavel Kuka.

„Pár minut jsme polehávali po trávníku a byli obrovsky zklamaní. Bylo nám to strašně líto. Když jsme ale viděli, jak naši úžasní fanoušci v ochozech Wembley skandovali a děkovali nám, tak nás to po pár minutách přešlo. A začali si uvědomovat, že i druhé místo je obrovský úspěch," popisuje Bejbl.

„Hlavně si člověk musí říci, že je to velký úspěch, čeho jsme dosáhli. A být maximálně spokojení," přizvukuje mu Kadlec.

„Asi největší zážitek v životě. Ale taky největší zklamání," dělá tečku za nedotaženým finále Kuka.

Reklama

Související témata: